Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Na azijskim su tržištima u ponedjeljak indeksi  porasli, nadoknadivši dio velikih prošlonedjeljnih gubitaka, dok je dolar prema korpi valuta nešto oslabio nakon što je prošle nedjelje zabilježio najveći skok u 15 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je prošle nedjelje potonuo 7,3 posto.

Pritom su cijene dionica na berzama u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Australiji su blago pale, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika ne radi.

Nakon oštrog pada prošle nedjelje, izazvanog strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa, jutros se tržišta nastoje stabilizovati i nadoknaditi gubitke.

Na Wall Streetu su prošle nedjelje vodeći berzanski indeksi potonuli više od 5 posto, što je njihov najveći nedjeljni gubitak u dvije godine.

No, u petak su cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi porasle oko 1,4 posto, a terminski S&P 500 indeks trenutno je u plusu 0,5 posto, što najavljuje da bi i u ponedjeljak Wall Street mogao porasti, ako se u međuvremenu smjer tržišta ne preokrene.

U idućem razdoblju ulagači će najviše pratiti kretanje inflacije jer bi njeno jačanje mogla navesti američki Fed, ali i druge najveće centralne banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike.

“Jačanje potražnje za radnicima uticaće na rast plaća, no i tehnologija, automatizacija i globalizacija su važne snage koje utiču na suprotan smjer. Ta se paradigma, smatramo, nimalo nije promijenila. Po našem mišljenju, prošlonedjeljni pad berzi samo je nalet na prepreku na putu, a ne i potpuna promjena smjera kretanja”, kaže Aziz Sunderji, ekonomist u Barclays banci.

Dalji razvoj situacije na berzama zavisiće i od kretanja prinosa na obveznice jer viši prinosi štete dionicama, s obzirom da zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog očekivanja da će inflacija porasti, početkom prošle nedjelje prinos na 10-godišnje američke obveznice dosegao je 2,885 posto, najviši nivo u četiri godine, no posljednjih se dana kreće ispod tih nivoa.

Jutros se oporavljaju i cijene nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 8,5 posto i zaronile na najniže nivoe od decembra prošle godine.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 55 centi, na 59,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 47 centi, na 63,25 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, nakon što je prošle nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta porasla 1,4 posto, najviše u posljednjih 15 mjeseci.

Jutros je, pak, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 90,18 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,42 boda.

Pritom je kurs eura jutros porastao 0,3 posto, na 1,2275 dolara, nakon što je prošle nedjelje izgubio 1,8 posto.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se, pak, kreće oko 108,70 jena, nakon što je prošle nedjelje pala 1,3 posto.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top