Amazon stiže u Hrvatsku, centar i za Crnu Goru

Najveća svjetska online trgovina, Amazon, po svemu sudeći uskoro će u potpunosti biti dostupna u Hrvatskoj, vjerovatno već na jesen.

Naime, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, Amazon planira s Hrvatskom poštom (HP) napraviti neki oblik ekskluzivne saradnje za dostavu i logističku podršku na hrvatskom, a potencijalno i na čitavom regionalnom tržištu koje bi moglo obuhvatiti sigurno Bosnu i Hercegovinu, a izvjesno i Crnu Goru, kao i  Srbiju. Tome u prilog ide i činjenica, još uvijek neslužbena, da je ekspertni tim Amazona boravio ovih dana u Hrvatskoj te, osim pregovora o poslovnim detaljima, obišao i novi logistički centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici koji bi trebao zadovoljiti njihove visoke kriterijume ortiranja i otpreme pošiljki.

Iako smo za komentar zamolili i sam Amazon, do zaključenja novina nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor.

Iz Hrvatske pošte smo pak, na isti upit, dobili neodređeni odgovor kojim niti ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju pregovore s Amazonom što očito govori u prilog tome da se “nešto ozbiljno kuva”.

– U ovom trenutku informaciju koju navodite ne možemo potvrditi. Imamo upite velikih svjetskih kompanija za saradnju, odnosno za preuzimanje uloge regionalnog lidera u našem poslovanju. Vjerovatno je da će kolege iz regije i potencijalni interesenti obilaziti naš novi sortirni centar u idućim mjesecima, jer je doista jedinstven u ovom dijelu Evrope. Struka je uvijek zainteresovana za ovakve investicije – odgovorili su nam u pisanom obliku iz Hrvatske pošte.

Dolazak Amazona u Hrvatsku i region bi imao nemjerljive benefite, kako za samu Hrvatsku poštu koja bi dobila snažnog globalnog partnera i ojačala svoju konkurentnost na tržištu, tako i za same građane koji su, uprkos EU direktivama, uglavnom zakinuti za povoljniju kupovinu preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ne isporučuje u Hrvatsku.

Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku, a koja bi onda bila prepakovana i preposlata u Hrvatsku. Amazon je jedan od najpoznatijih globalnih brendova kojeg ne treba posebno predstavljati, no nije na odmet ponoviti da se radi o online trgovini koja je svojim opsegom,  duplo veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno.

Prihod im je lani iznosio 233 milijarde dolara, a zapošljavaju gotovo 650.000 ljudi. O kakvom gigantu se radi dovoljno govore podaci, možda već i zastarjeli, da preko ovog servisa svoje svoju robu nudi pet miliona firmi – oko 50 odsto prodaje na Amazonu se odvija preko samog Amazonovog brenda, a polovina kroz originalne brendove gdje je Amazon samo posrednik.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top