ZZZCG izbrisao sa evidencije 4.946 nezaposlenih | Ekonomist

ZZZCG izbrisao sa evidencije 4.946 nezaposlenih

Zavod za zapošljavanje prestao je da vodi evidenciju za 4.946 nezaposlenih u januaru ove godine, što je 3.242 više osoba nego lani u tom periodu.

– Nije riječ ni o kakvom brisanju ljudi iz baze podataka, već se radi o prestanku vođenja evidencije o licima, koja po zakonu, ne treba da se nalaze kod Zavoda-  istakli su iz ZZZC i napominju da ta ustanova usklađuje evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.

– Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli su se uslovi da građani Crne Gore koji nijesu u radnom odnosu, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu direktno kod Fonda zdravstva, što nije uslovljeno statusom nezaposlenosti. Sređivanje evidencije je zakonska obaveza Zavoda. Upravo zdravstveno osiguranje mnogima je bio povod i motiv prijavljivanja Zavodu. Od aprila prošle godine primjenjuje se izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju – poručili su iz ZZZCG.

Objašnjavaju da je tim propisom data mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu lica koja imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno lica koja aktivno traže zaposlenje.

– Nezaposleno lice, saglasno Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, pored prava ima i obaveze i njihovo neispunjavanje je razlog prestanka vođenja u evidenciji. Radi informisanja o mogućnostima i uslovima zaposlenja i posredovanja pri zapošljavanju, nezaposleni je obavezan da se lično javlja na svaki poziv Zavoda, a najmanje jednom u dva mjeseca, odnosno korisnik novčane naknade jednom mjesečno – poručeno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Istakli su da evidencija o licu koje traži zaposlenje prestaje da se vodi ukoliko odbije uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odbije odgovarajuće zaposlenje, aktivno ne traži posao, nije na raspolaganju za zaposlenje, radi suprotno propisima o radu itd.

Komentariši

Top