Zvanično pokrenuti pregovori o Bregzitu | Ekonomist

Zvanično pokrenuti pregovori o Bregzitu

Stalni predstavnik Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barou uručio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku pismo u kojem obavještava Brisel o namjeri Britanije da napusti EU.

Istorijski dan i za Britaniju i za Evropsku uniju. Jedna od najmoćnijih članica izlazi iz Unije posle 44 godine članstva, što je rezultat referenduma u junu prošle godine kada je većina građana Velike Britanije odlučila da zemlja izađe iz bloka.

Stalni predstavnik Tim Barou je lično predao pismo premijerke Tereze Mej na šest strana predsjedniku Evropskog savjeta u Briselu, čime je i zvanično pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU, što bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine.

U isto vrijeme kada je predato pismo, Mejova je obavijestila poslanike Britanskog parlamenta da je pokrenut član 50 i da Britanija napušta Evropsku uniju.

„Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije“, rekla je Mej, prenosi AP.

„Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad“, navela je Mejova i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.

Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

Predstavljajući pismo, predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk izjavio je na konferenciji za novinare da nema razloga da se pretvaramo da je ovo srećan dan.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top