Zvaničnici EU odbijaju nove pregovore o Bregzitu | Ekonomist

Zvaničnici EU odbijaju nove pregovore o Bregzitu

Evropski zvaničnici odbacili su mogućnost da ponovo pregovaraju sa britanskom premijerkom Terezom Mej, o dogovoru o Bregzitu, pošto je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

EU je spremna da razjasni dijelove dogovora o razlazu, ali ne i za velike promjene.

Mej je danas krenula u operaciju spasavanja dogovora i posjetiće nekoliko zemlja kako bi tražila “uvjeravanja” za sporazum o razlazu, koji bi mogla da  provuče kroz britanski parlament. Ona je juče povukla sporazum as glasanja u britanskom Donjem domu, pošto je bilo jasno da nema većinu.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, odbacio je nove pregovore o sporazumu o razlazu sa Velikom Britanijom, ali je rekao da bi elementi dogovora o Bregzitu mogli biti razjašnjeni, prenio je Asošiejtid pres. U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Junker je rekao da nema prostora za ponovno pregovaranje o sporazumu o razlazu, ali da ima prostora za dalja razjašenjenja i interpretacije. Junker, koji će se večeras sastati s Terezom Mej, rekao je da je postignut dogovor najbolji moguć i jedini moguć.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot, rekao je da britanska premijerka neće dobiti garancije za nove pregovore o dogovoru o razlazu, kad bude razgovarala sa kancelarkom Angelom Merkel. On je dodao da su glavni pregovarači u Briselu, a ne u Berlinu.

Rot je, na pitanje novinara u Briselu, šta Mej može očekivati od današanjeg sastanka sa Merkel, rekao da se nada da će međusobno čestitati Božić i poželjeti zdravlje i sve najbolje u Novoj godini.

– Dobro je međusobno razgovarati, ali svakako neće biti nikakvog obećanja da ćemo sada otvoriti pitanje i ponovo pregovarati – rekao je Rot.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen, rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne dijelove dogovora o razlazu sa Velikom Britanijom, ali da nijesu spremne za velike promjene. Samulesen je novinarima u Briselu rekao da uvijek postoji politička opcija za razjašnjenje, ako je to potrebno. On je dodao da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora.

Šef danske diplomatije je odbio da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije, koja bi pomogla da sporazum prođe parlament u Londonu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top