Žugić: Rast BDP-a premašiće 4 odsto

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić očekuje da će rast BDP-a u trećem kvartalu premašiti polugodišnji rast od 4 odsto. Tokom sastanka sa predstavnicima Svjetske banke ocijenjeno je i da je finansijski sistem u Crnoj Gori značajno unaprijeđen i na polju makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Tokom sastanka guverner CBCG Radoje Žugić je informisao tim Svjetske banke o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u finansijskom sistemu. On je istakao da jedino institucija koju predvodi nije mijenjala svoju projekciju rasta BDP-a i da se ona do sada pokazala ispravnom, jer rast za prvih 6 mjeseci iznosi 4 odsto.

“Izrazio je očekivanje da će podaci III kvartala biti još bolji i da se može očekivati još viši rast. Naveo je da su strane direktne investicije povećane za 40% u odnosu na isti period prethodne godine, da je deficit tekućeg računa platnog bilansa snižen za preko 5%. Takođe je istakao da je ostvaren veliki progres donošenjem fiskalne strategije i da je uvjeren da će ona biti u potpunosti implementirana”, navodi se u saopštenju.

Guverner se tokom razgovora složio sa ocjenom MMF-a da je finansijski sistem značajno unaprijeđen.

“Nivo NPL-a nakon svog maksimuma od preko 25% iz 2011. godine snižen na 8,2% na kraju jula, kapital banaka je dostigao pola milijarde eura, banke su visoko likvidne, đoživjela je kreditna aktivnost, a depoziti su za 400 miliona viši od kredita, što ukazuje na zdrave izvore finansiranja”, kazali su iz CBCG.

Žugić je naveo da je CBCG pripremila set zakona (Zakon o CBCG, izmjene i dopune Zakona o bankama, Zakon o sanaciji banaka, Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i Zakon o finansijskim institucija), kojima će značajno biti unaprijeđen ambijent.

“Šef misije za Crnu Goru gospodin Salinas istakao je da je ostvaren značajan progres. Istakao je da se program garancija Svjetske banke sastoji od dva podjednako značajna stuba, makroekonomske i finansijske stabilnosti i da je na oba polja ostvaren napredak. Konstatovano je da postoji visok stepen podudaranja gledišta i dogovoreno je da se razgovori nastave tokom godišnjeg zasijedanja MMF-a”, zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Rtcg
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top