Žugić o slučaju Atlas i IBM: Otkinuli smo kontaminirani dio bankarskog sistema | Ekonomist

Žugić o slučaju Atlas i IBM: Otkinuli smo kontaminirani dio bankarskog sistema

Slučaj Atlas i IBM banke, koje su u stečaju, nije uzdrmao crnogorsko bankarsko tržište već je unaprijedio bankarski sistem Crne Gore, kaže za Bankar.rs guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

Napominje da su nakon ta dva slučaja unapređeni svi bankarski parametri.

– Početkom decembra uveli smo privremenu upravu, a početkom januara je u manju banku ušao stečaj, a dva mjeseca kasnije i u Atlas banku. Svi ključni bankarski parametri su unaprijeđeni. Raste nam likvidnost, rastu depoziti i mislim da smo otkinuli takoreći kontaminirani dio bankarskog sistema i dobili mnogo zdraviji domaći bankarski sistem – objašnjava Žugić.

Pobornik je, dodaje, dobre saradnje i prevencije, te edukacije.

– Ipak, snaga institucije se mora pokazati, jer ako dobro preventiramo neće ni doći do takvih situacija – ističe guverner.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji kaže da kriza uvijek treba, a to da li smo danas u krizi ili smo van nje, pitanje je samo percepcije.

– Generalno moramo raditi u dobrim vremenima i stvarati prostore i sigurnosne bafere za vremena koja mogu doći kasnije, u nekoj fazi lošijeg ekonomskog okruženja. Mi smo mali i posredično otvoreni, a tu je usporavanje globalnog rasta i usporavanje rasta u njemačkoj auto industriji, kao i trgovački ratovi između SAD i Kine, te brojne druge neravnoteže na globalnom nivou, što se posljedično reflektuje na manje i otvorene ekonomije a negativan inpakt definitivno može da se desi kod nas. Upravo zato treba raditi na snaženju institucija, na kadrovskom jačanju i na zalihama iz dobrih vremena za ne daj Bože – poručuje Žugić.

Stabilnu valutu, između ostalog, ističe kao veliki benefit.

– Stabilna valuta može da bude odraz samo stabilne i jake ekonomije. Mislim da je uvođenje eura u Crnoj Gori naš najveći ekonomski benefit. To je uvođenje potpunog reda u monetarne vlasti. Kada bih mogao da biram između nacionalne valute i eura, uvek bih kao guverner odabrao euro. Nema političkih pritisaka a benefiti su ogromni -zaključuje Žugić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top