Žugić će ponovo predložiti Fabrisa | Ekonomist

Žugić će ponovo predložiti Fabrisa

Guverner Radoje Žugić ponovo će, kako saznaje Pobjeda, za viceguvernera parlamentu predložiti dr Nikolu Fabrisa, kojem je juče istekao mandat.

Fabris je bio viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet.

Centralna banka je od početka ove godine imala samo jednog viceguvernera, dok je drugo mjesto upražnjeno od kraja decembra prošle godine, kada je ostavku podnio Velibor Milošević.

Ko će biti predložen za drugog viceguvernera na mjesto Miloševića, nijesmo uspjeli da saznamo.

Uskoro, odnosno 2. novembra ističe mandat i Savjetu Centralne banke.

Savjet upravlja Centralnom bankom. Čini ga sedam članova guverner, dva viceguvernera i četiri člana, koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci a sada su to dr Srđa Božović, prof. dr Milivoje Radović, prof. dr Milorad Jovović i Asim Telaćević.Savjet utvrđuje politiku za ostvarivanje ciljeva Centralne banke, donosi propise i druge akte za ostvarivanje ciljeva, odlučuje o izdavanju i oduzimanju dozvola za rad banaka, finansijskih institucija i sistema platnog prometa…

Žugić je na mjesto guvernera izabran na vanrednoj sjednici Skupštine 30. septembra ove godine, a na funkciju je stupio 16. oktobra nakon što je istekao mandat Milojici Dakiću koji je otišao u penziju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top