Zlatne rezerve založene za kredit | Ekonomist

Zlatne rezerve založene za kredit

Crnogorske rezerve zlata od 38.480 unci ili 1,09 hiljada kilograma, koje su naslijeđene od nekadašnje SFRJ, nijesu povećane i ne nalaze se u zemlji.

Pobjeda piše da su treći put prošle godine založene za kredit kod Credit Suisse banke. Tamo će ostati do 2027. dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina, a tek je nedavno istekla godina grejs perioda.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je zlato založeno za kredit od 78 miliona eura.

“Zlatne rezerve založene su za kredit u iznosu od 78 miliona eura, zaključen sa Credit Suisse iz Londona u aprilu prošle godine. Kreditni aranžman je podijeljen u dvije tranše – jedna u iznosu od oko 48 miliona, a druga 30 miliona eura i kao kolateral su založene ukupne državne rezerve zlata”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva odgovarajući na pitanje gdje se nalaze crnogorske zlatne poluge.

Ovo je treći put da se zlato založilo za zaduženje države.

Crnogorska Vlada i Credit Suisse su tokom 2009. zaključili dva kreditna aranžmana u iznosu od 91 milion eura, od čega je oko 21 milion eura bilo obezbijeđeno zlatom, dok je 70 miliona eura bilo kroz kreditni aranžman.

Aranžman je “otplaćen“ u 2014, kroz novi kredit od 150 miliona eura takođe sa Credit Suisse-om koji je zaključen 11. aprila te godine. Od 150 miliona oko 52 miliona eura bilo je iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana sa Credit Suisse bankom, a ostatak za finansiranje budžeta.

Taj aranžman je bio podijeljen na dva dijela – dio obezbijeđen zlatom od 30 miliona eura i neobezbijeđeni od 120 miliona eura. Posljednja rata za dio pokriven zlatom dospjela je na naplatu 11. aprila prošle godine.

Nakon toga su zlatne rezerve bile oslobođene. Kamatna stopa za taj aranžman je bila 12 mjesečni EUROIBOR i margina 6,5 odsto, dok je naknada za obradu kredita iznosila 1,95 odsto, pokazuju dokumenta Vlade.

Međutim, u aprilu prošle godine nije otplaćen kompletan aranžman. Uključujući kamate i druge troškove, ostalo je tada još 78 miliona eura. Zbog toga Vlada ponovo – treći put zalaže zlato za novi aranžman od 78 miliona na deset godina koji je praktično tek počeo da teče. Prva tranša do 50 miliona eura otplaćivaće se, kako se ističe u dokumentu, u četiri rate, u narednih pet godina, sa godinom grejs perioda, a druga tranša kredita, biće otplaćena, u punom iznosu, desete godine.

Nakon pregovora sa predstavnicima Credit Suisse banke dogovorena je prošle godine kamatna stopa – tromjesečni EUROIBOR i 3,9 odsto margina, a naknada za obradu kredita 0,75 odsto.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top