Zlatna groznica `zarazila` i bitcoin | Ekonomist

Zlatna groznica `zarazila` i bitcoin

Kompanija BitGold sistem za razmjenu iz svijeta virtuelnih valuta prebacila je u istoimenu berzu za trgovanje pravim zlatom.

Virtuelne valute poput Bitcoina slobodno bismo mogli nazvati “digitalnim zlatom”, jer se temelje na rudarenju i ograničenim količinama resursa koji se koriste za razmenu.

Iako je Bitcoin zamišljen kao zdrava i poštena alternativa bankarskim sistemima, finansijski sektor je tu valutu vrlo brzo prihvatio kao dodatnu mogućnost zarade, a berze za razmjenu se sve više ponašaju poput omraženih banaka.

Tako se može reći da jedna simpatična “open source” ideja postaje sve više komprimitovana pohlepom, već duže vremena poznatoj u današnjem neoliberalnom političkom i ekonomskom sistemu.

Stoga uopšte ne čudi objava firme BitGold koja je sistem za razmjenu iz svijeta virtuelnih valuta jednostavno prebacila u istoimenu berzu za trgovanje pravim zlatom.

Kada jednom ubacite svoj novac u sistem, dobićete ekvivalent njegove vrijednosti u težini zlata u jednoj od 10 svjetskih zlatnih rezervi. Kupovina se može obaviti putem BitGoldovog portala, vašeg mobilnog uređaja ili BitGold karticom.

Valja naglasiti da vreća zlata neće moći da se donese kući, već ona leži u nekom trezoru, što znači da će biti nedostupna za bilo kakvo fizičko korišćenje, a tokom transkacija će virtuelno rasti ili se smanjivati.

Glavni cilj u ovome je da se ne radi o banci, pa ne možete izgubiti svoj depozit, niti o virtuelnoj valuti, već ovde možete kupiti zlato i nadati se da će mu vrijednost rasti kako biste se mogli da se bogatite.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top