Zemlje Pacifičkog prstena žele trgovinski sporazum

Zemlje tzv. Pacifičkog prstena pregovaraju o sporazumu koji bi trebao da podstakne rast ekonomija svih 12 država.

Ministri trgovine 12 zemalja takozvanog Pacifičkog prstena, na Havajima će u iduća četiri dana održati sastanke iza zatvorenih vrata. Oni pokušavaju da finalizuju ambiciozni trgovinski sporazum, poznat kao transpacifičko partnerstvo. Ali, ni pregovorima koji su trajali 10 godina pojedine države nisu uspjele da riješe velike nesuglasice.

Havaji, čuveni zbog sunca, mora, pijeska i surfera, postali su scena na kojoj bi mogao da bude postignut najveći međunarodni trgovinski sporazum ikada. Tome se bar nadaju pregovarači iz 12 pacifičkih država.

“Svi smo prepoznali korist koju će Partnerstvo donijeti našoj regiji, stanovnicima – poslovi, rast, plate… To je platforma za zbližavanje naših nacija”, rekao je Michael Froman, trgovinski predstavnik SAD-a.

Ukoliko dogovor bude postignut, smatraju njegove pristalice, trebao bi da podtakne rast ekonomija svih uključenih država. Rast izvoza odjeće iz Vijetnama, od kojeg ta zemlja najviše očekuje, mogao bi podići tamošnji bruto domaći proizvod za 14 posto. Ostale države očekuju skromniji rast. Sjedinjene Američke Države računaju na, primjera radi, 0,4 posto.

Protivnici sporazuma tvrde da njegovi troškovi korist guraju u drugi plan. Pri tome misle na gubitke poslova u državama sa skupljom radnom snagom, štetu koju će pretrpjeti okolina, jer će države spuštati vlastite standarde kako bi se takmičile s konkurentima, skuplje ljekove, budući da će farmaceutskim kompanijama biti odobreno pravo ekskluzivne proizvodnje na duže periode i jačanje uticaja korporacija na vlade, jer će moći da ih tuže zbog eventualnih izmjena zakona koje štete njihovom profitu.

“Ovo je, zapravo, trka prema dolje. Navesće nas da se uzajamno takmičimo i da se odreknemo zaštite okoline i radničkih prava, za koje smo se toliko dugo borili”, smatra američka aktivistkinja Marti Towsend.

Mnogi prigovaraju i zbog tajnosti razgovora, kojima pristup imaju vlade i industrijski predstavnici, za razliku od javnosti. Vrata su čvrsto zatvorena. Razgovori imaju i političku dimenziju. Naročito upada u oči izostanak kineskih predstavnika.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top