Zemlje Balkana očekuje privredni rast, osim Srbije

Zemlje Balkana očekuje privredni rast, osim Srbije

Zemlje Zapadnog Balkana u ovoj i idućoj godini čeka privredni rast od 1,5 odsto i 2,5 procenata, a Srbija će u 2015. imati negativan rast BDP-a od 0,5 odsto.

To je ocjena Svjetske banke u upravo objavljenom junskom izvještaju, u kojem se navodi da će Srbija u 2016. godini dostići rast BDP-a od 1,5 odsto.

Prognozirani ovogodišnji rast od 1,5 odsto za područje Zapadnog Balkana predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na lanjski rast od 0,4 odsto, a optimističnije prognoze su rezultat očekivanja da će ubrzanje neto izvoza pomoći neutralisanju pada investicija i lične potrošnje, navodi SB u izvještaju pod nazivom “Perspektive globalne ekonomije”.

Za Bosnu i Hercegovinu, Svjetska banka prognozira rast od dva odsto u ovoj i 2,3 odsto u 2016. godini, za Makedoniju rast od 3,5 odnosno 3,8 odsto, za Crnu Goru privredni rast od 3,4 odsto i 2,9 odsto, a za Hrvatsku rast od 0,5 odsto u 2015. i 1,2 odsto u 2016. godini.

Kada je riječ o bankarskom sistemu u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji i Albaniji, on je i dalje izložen opasnosti od uticaja grčke krize zbog prisustva brojnih lokalnih poslovnica grčkih banaka, navodi se u izvještaju.

Region Zapadnog Balkana i dalje ima problem nedostatka novih kredita, dok je nivo nenaplativih zajmova u tom području među najvišima u čitavom regionu Evrope i Centralne Azije (ECA), odnosno više od 16 odsto, dodaje se u izvještaju.

Svjetska banka se, takođe, osvrnula i na prošlogodišnje poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje su, kako navodi, uništile 15 odsto BDP-a BIH i dva odsto Srbije.

Niske cijene nafte su, međutim, doprinijele obaranju inflacije u ovom regionu, kao i ublažavanju restriktivnosti monetarne politike, pa su tako centralne banke većine zemalja, poput Srbije, Mađarske, Rumunije i Turske, snizile kamatne stope radi pružanja podsticaja privrednoj aktivnosti u 2015. godini.

Svjetska banka navodi u izvještaju i problem nezaposlenosti na području Zapadnog Balkana, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou, i ocjenjuje da je za ubrzanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, potrebno sprovodjenje strukturnih reformi u čitavom regionu.

Globalna privreda će, prema projekcijama Svjetske banke, ove godine ostvariti rast od 2,8 odsto, što je manje u odnosu na prognozu iz januara od tri procenta, dok će u 2016-2017. godini ubrzati na 3,2 odsto, što je u skladu sa ranijim predvidjanjima.

Privredni rast država Evrope i Centralne Azije će, prema procjenama Svjetske banke, vjerovatno dodatno oslabiti u ovoj godini, na samo 1,8 odsto, pošto su sunovrat cijena nafte, geopolitičke tenzije i njihovi efekti samo djelimično neutralisani kroz skromni oporavak eurozone.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top