Zeleno svjetlo za spajanje CKB i Sosijete ženeral banke

Centralna banka Crne Gore

Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje CKB i Sosijete ženeral banke i proslijedila ga Centralnoj banci, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih bankarskom sektoru.

Konačnu odluku na zahtjev za spajanje ove dvije banke donosi Centralna banka na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Pitanjem spajanja ove dvije banke bavi se viceguverner Miodrag Radonjić, jer se guverner Radoje Žugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa. Njegova kćerka Jovana je, naime, od jula prošle godine zapos lena u CKB-u. Podsjetimo da je OTP banka 28. februara saopštila da je njena crnogorska podružnica CKB potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Sosijete ženeral Montenegro za 40,5 miliona eura. Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke, odnosno ispunjenja zakonskih uslova.

CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona – u kreditima imaju 393 miliona a u depozitima 552 miliona. Profit Sosijete banke je bio 10,6 miliona – u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona eura.

– U postupku odlučivanja, Centralna banka će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Cijeniće se mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa – kazali su prije nekoliko dana Pobjedi iz CBCG.

Pred protekle praznike iz Centralne banke su za Pobjedu takođe saopštili da nijesu prikupili sve informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će ocijeniti da li su ispunjen i uslovi za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje CKB i Sosijete ženeral banke. Tada se čekao i odgovor Agencije za zaštitu konkurentosti.

Zahtjev za spajanje ove dvije banke, koji je ranije proslijeđen CBCG, samo je prvi korak ka konačnoj odluci.

– Ukoliko se, nakon sprovedenog postupka i ocjene ispunjenosti uslova dobije odobrenje, CKB bi se, nakon određenog vremena, obratila Centralnoj banci zahtjevima za izdavanje potrebnih odobrenja radi pripajanja Sosijete ženeral banke. Centralna banka će polazeći od zakonom propisanih nadležnosti, ovlašćenja i rokova u postupku odlučivanja po aktuelnom i drugim zahtjevima CKB-a, pribaviti sve relevantne informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će cijeniti ispunjenost svih propisanih uslova za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje banaka – objasnili su tada iz CBCG ali nijesu pominjali rokove u kojima se može očekivati njihov odgovor o ispunjenosti uslova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top