‚‚Zelena" radna mjesta u EU, SAD i Kini | Ekonomist

‚‚Zelena” radna mjesta u EU, SAD i Kini

Stručnjaci očekuju kako će se do 2030. godine u Kini, Evropskoj uniji i SAD-u otvoriti milion novih ‘zelenih poslova’ ukoliko se svi budu držali trenutnih obećanja vezanih uz obuzdavanje globalnog zagrijavnja.

Tri navedene regije su odgovorne za više od polovine ukupne emisije gasova nastalih efektom staklene bašte, stoga su njihove politike ključne za kreiranje novog globalnog klimatskog dogovora, koji bi trebao da bude dovršen na UN-ovoj konferenciji u Parizu u decembru ove godine.

Ukoliko Kina, EU i SAD uspiju da do 2050. godine proizvode energiju iz obnovljivih izvora, kreiraće se više od tri miliona poslova, a dodatno će uštedjeti ukupno 520 milijardi dolara godišnje – iznos koji se troši na uvoz fosilnih goriva. Evropa će, ukoliko sprovede svoj klimatski plan koji govori da će do 2030. godine smanjiti emisiju gasova za 40 posto, na nivo iz 1990. godine, uštedjeti 33 milijarde dolara na uvozu fosilnih goriva. SAD planira da smanji emisiju za 26 do 28 posto. To su tvrdnje iz studije koju je sproveo New Climate institut.

Međutim, nerealno je očekivati da će ciljevi zaista biti ispunjeni u predviđenom roku – osim nekih izuzetaka:

– Danska planira u potpunosti da odbaci korištenje fosilnih goriva, Švedska je blizu ostvarenja cilja, a Njemačka planira da do 2050. godine 80 posto energije prikuplja iz obnovljivih izvora – objašnjava Niklas Hoehne iz Thomson Reuters fondacije, koautor studije.

Naučnici upozoravaju da će povećanje globalne temperature za dva Celzijusova stepena dovesti do katastrofalnih klimatskih promjena.

Izvor: L
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top