Zbog povećanja akciza prodaja duvanskih proizvoda opala 20 odsto | Ekonomist

Zbog povećanja akciza prodaja duvanskih proizvoda opala 20 odsto

Zakon o povećanju akciza na duvan za oko 30 centi po paklici, već na početku primjene doveo je do pada legalnog prometa u Podgorici čak za 20 odsto.

Ovu informaciju saopštio je Prokopije Perić, izvršni direktor kompanije “Plus DOO”, koja je najveći distributer duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Prema akciznom kalendaru, novo povećanje cijena slijedi već u januaru naredne godine za još 40 centi, pa u januaru 2019. za novih 50 centi.

“Ukupan pad prodaje u Podgorici iznosi oko 20 odsto, u odnosu na period prije poskupljenja. Pad prodaje rezanog duvana je još drastičniji i iznosi čak 70 odsto”, kaže Perić, a prenose Večernje novosti.

“Ako je suditi prema trendu koji se dešava sada, ispuniće se najmračnije prognoze za naredna četiri mjeseca o kojima sam govorio, a to je pad prodaje od oko 30 odsto do kraja godine u odnosu na period prošle. Nezahvalno je govoriti da li tih 30 odsto potrošača odustaje od konzumiranja duvanskih proizvoda ili prelazi na sivo tržište”, kaže on.

Upravo na probleme “crnog tržišta” duvana godinama ukazuju iz opozicije.

“Povećanje akciza na cigarete smanjiće legalni promet cigareta, a povećati prodaju na crnom tržištu. I prije povećanja akciza crno tržište je činilo 40 do 50 odsto ukupne potrošnje u Crnoj Gori koja je oko 1.500 tona godišnje! Sada će udio crnog tržišta porasti za 50 do 60 odsto, ili 750 do 900 tona godišnje, što znači gubitak za budžet između 75 i 90 miliona evra godišnje”, navodi Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene.

On napominje da su prošle godine “Mojkovački klan i klan iz Granda prošvercovali 600 kontejnera cigareta preko Luke Bar”.

“Zarada po jednom kontejneru je oko 500.000 evra, što znači da je prošle godine zarada švercerskih klanova od tranzita cigareta bila 300 miliona evra. Plus 70 miliona evra od prodaje na crnom tržištu u Crnoj Gori, to je 370 miliona evra. Ako to pomnožimo sa najmanje 20 godina, koliko je šverc cigareta organizovani posao režima, dolazimo do brojke od oko šest milijardi evra koje su se slile na privatne račune ljudi iz vrha režima, operativaca ANB i mafije”, objašnjava Medojević.

Medojević upozorava da se “pranje” ovog novca obavlja preko režimskih banaka, investicija u nekretnine, damping cijena u režimskim megamarketima, kladionicama, sportskim klubovima.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top