Zbog podmorskog kabla veći gubici na mreži | Ekonomist

Zbog podmorskog kabla veći gubici na mreži

Gubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-sati, što je značajno više nego prethodne dvije godine, navodi se u energetskom bilansu za 2019. godinu, pišu Dnevne novine.

Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struje uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

– Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2017. godini su dva odsto manji od planiranih, dok je njihova ostvarenja u prošloj godini osam odsto iznad plana – istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice.

Planirano i da gubici na distributivnoj mreži naredne godine iznose 334 gigavat-sati, što je 12,5 odsto od ukupne potrošnje.

– U 2017. godini ti gubici su planirani na 336 gigavatsati, a ostvareno ih je 19 odsto više, odnosno 400 gigavat-sati. Procjena ostvarenja gubitaka u ovoj godini iznosi 375 gigavat-sati, što je 13 odsto više od plana – pokazuju podaci.

Komercijalni rad podmorskog kabla uticaće i da tranzit struje za narednu godinu bude 69 odsto veći od ovogodišnjeg.

____________________________________________________________________________________________

Izv0r: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top