Zbog nafte šest američkih država u recesiji | Ekonomist

Zbog nafte šest američkih država u recesiji

Sunovrat cijena nafte koji se dogodio u proteklih nekoliko godina uticao je na to da pojedine američke savezne države proizvođači nafte “skliznu” u recesiju u 2016. godini, saopštila je bonitetna agencija “Standard & Poor’s”.

Od osam američkih naftnih država obuhvaćenih analizom S&P, samo njih dvije, Montana i Teksas, uspjele su “za dlaku” da izbjegnu recesiju zahvaljujući blagom ubrzanju privrednog rasta, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, šest američkih saveznih država Aljaska, Luizijana, Novi Meksiko, Sjeverna Dakota, Oklahoma i Vajoming, ušle su prošle godine u recesiju uprkos nedavnom oporavku cijena nafte koji je uslijedio nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju.

Ozbiljno smanjenje eksploatacije i proizvodnje u proteklih 18 mjeseci je nanijelo ozbiljnu štetu ekonomijama zemalja proizvođača nafte“, navodi se u izvještaju bonitetne agencije.

Čak i ukoliko cijene nafte ponovo porastu, proizvođači će, kako ocjenjuje S&P, vjerovatno obnoviti ulaganja u proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca, što će izvršiti pritsak na cijene tog energenta.

I pored skorašnjeg blagog poskupljenja nafte, cijena lake nafte WTI je i dalje za upola manja u odnosu na nivo iz septembra 2013. godine kada je jedan barel te vrste nafte premašivao cijenu od 110 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top