Zbog migracija Vlada Belgije na ivici pada | Ekonomist

Zbog migracija Vlada Belgije na ivici pada

Belgijska politička kriza se donekle smirila pošto je najveći koalicioni partner u vlasti saopštio da će ostati u vladi. On će ostati u vladi uprkos protivljenju sporazumu UN o migracijama koji su druge stranke podržale.

Premijer Šarl Mišel poslao je sporazum na odobrenje u parlament, protivno volji desničarske N-VA (Nova flamanska alijansa). Strahovalo se da bi ta stranka mogla da se povuče iz vlade poslije glasanja, ali je navela da ima mnogo ekonomskih i socijalnih pitanja koje treba riješiti da bi napustila koaliciju, pet mjeseci uoči izbora. Očekuje se da će parlament podržati sporazum UN o migracijama kasnije ove nedjelje, a Mišel planira da putuje na skup o migracijama u Marakeš, u Maroku, da izrazi podršku. Potpisivanje sporazuma, nedjelju dana kasnije u Njujorku, moglo bi biti znatno problematičnije pošto nema podršku vlade.

N-VA je naznačila da neće oboriti vladu.

– Ne govorim o kraju vlade. Želim da nastavimo. Ima više nego dosta da se uradi – rekao je lider te stranke u parlamentu Peter de Rover za televiziju VRT.

Mišel je za televiziju RTL ranije danas rekao da ko god obori vladu pokazuje manjak odgovornosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top