Zbog loše godine direktor McDonaldsa podnio ostavku | Ekonomist

Zbog loše godine direktor McDonaldsa podnio ostavku

Vodeći američki lanac brze hrane McDonald’s objavio je da je ostavku podnio generalni direktor Don Thompson poslije loše poslovne 2014. godine obilježene padom prodaje.

Don Thompson (51) napustiće mjesto generalnog direktora i predsjednika Upravnog odbora poslije 25 godina rada u toj kompaniji, navodi se u noćašnjem saopštenju. On je bio na mjestu direktora dvije i po godine i prvi je Afroamerikanac da vodi firmu od njenog osnivanja 1955. godine.

Thompson odlazi u penziju 1. marta, a zamijeniće ga Steve Easterbrook, takođe dugogodišnji kadar firme, koji je do sada bio prvi potpredsjednik zadužen za brendiranje.

Kompanija sa više od 36.000 restorana širom svijeta, ima teškoće zbog jačanja konkurencije i promjene načina ishrane u svijetu. Promet u SAD opao je za 4,1 odsto prošle godine, poslije pada od 1,6 odsto 2013.

McDonald’s pokušava da se oporavi i od skandala sa snabdjevačima u Kini, koji je naškodio njegovom ugledu. Predstavnik firme najavio je optuštanje u sjedištu kompanije u Ouk Bruku u Ilinoisu i drugdje, ali nije naveo broj.

Akcije McDonald’sa skočile su sinoć u trgovanju poslije zatvaranja berzi za tri odsto na 91,79 dolara, ali je vrijednost akcija izgubila oko šest odsto prošle godine iako su tada akcije drugih firmi bilježile dvocifren rast.

Iako je McDonald’s bio pod pritiskom, najavljeni odlazak Thompsona je iznenađenje s obzirom na brojne nedavno najavljene mjere za oživljavanje firme, rekao je jedan analitičar. On je rekao da sada ostaje otvoreno pitanje da li će se promijeniti stav prema tim inicijativama.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top