Zbog depresije građani Finske sve više odlaze u prijevremenu penziju | Ekonomist

Zbog depresije građani Finske sve više odlaze u prijevremenu penziju

Finske vlasti su saopštile da je u ovoj zemlji povećan broj osoba mlađih od 40 godina koje su dobile prijevremenu penziju. Naime, kako pišu finski mediji, pozivajući se na najnovije podatke Agencije za socijalno osiguranje (Kela), sve je veći broj građana starosne dobi od 16 do 39 godina koji primaju punu državnu penziju.

– Osam od 10 punih državnih penzija odnose se na invalidske penzije koje se isplaćuju po osnovu mentalnog zdravlja ili poremećaja u ponašanju. Ovo je dosta veći udio nego što je to slučaj kod drugih kategorija penzionera – kazala je novinarima Reta Poso, analitičarka Kele.

Dodala je da su mentalno zdravlje ili poremećaji u ponašanju najčešći razlozi za sticanje pune državne penzije za osobe mlađe od 40 godina. Najčešći razlozi su, kako je kazala, depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj i poremećaji u razvoju.

Ove godine puna mjesečna državna penzija za osobe koje žive same iznosi 628 eura, a za osobe u braku ili registrovanoj partnerskoj zajednici 557 eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top