Završeni izbori u EU: Veliki rast Zelenih i Liberala

Dvije najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su smanjile broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP.

Značajan rast zabilježili su Zeleni i liberaldemokrate, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema posljednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u posljednje dvije decenije.

Ovogodišni evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cijele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promjenu trenda konstatntnog pada izalznosti birača u EU.

– Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u posljednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine – izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope shvatili da je EU dio njihove svakodnevice i njihova budućnost, ocjenuju u Briselu.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodjele mjesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mjesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvjezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena ljevica/Nordijska zelena ljevica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

– Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sljedećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu – zaključio je portparol Evropskog parlamenta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top