Završena jedna od najvećih investitorskih bitki koje je Vol strit ikada vidio | Ekonomist

Završena jedna od najvećih investitorskih bitki koje je Vol strit ikada vidio

Završena je jedna od najtežih investicionih ratova koje je Vol strit ikada vidio.

Američki mediji objavili su kako je milijarder Vilijam Ackman odustao od opklade da akcije proizvođača dodataka prehrani Herbalajf neće vrijediti ništa jer se radi o notornoj prevari na principu Ponzijeve šeme, prenosi Poslovni dnevnik.

Distributeri naime više zarađuju od dovođenja novih distributera nego od prodaje proizvoda, tvrdio je Ackman. Kako bi dokazao svoju tezu, Ackman je prije šest godina održao trosatnu javnu prezentaciju. Ackman, inače šef hedž fonda Pershing Square Capital, u kratku prodaju dionica Herbalifea koja je trebalo da mu donese golemu zaradu u slučaju pada vrednosti na berzi uložio je čak milijardu dolara.

S druge strane, drugi čuveni “vuk s Vol strita” Carl Icahn ubrzo nakon Ackmanovog poteza odlučio se za dijametralno suprotan put i počeo je da kupuje akcije Herbalifea. Ubrzo je postao najveći dioničar kompanije. Tržište je pokazalo da je Icahn bio u pravu. Dionica Herbalifea ne samo da nije potonula, nego je u tih šest godina udvostručila vrijednost.

U srijedu se cijena zaustavila na 95,88 dolara, a vrijedjela je 45 dolara kada je Ackman pokrenuo kampanju 2012. godine.

Komentariši

Top