Završen Biznis karavan u Budvi | Ekonomist

Završen Biznis karavan u Budvi

Ministarstvo ekonomije planira da u toku sljedeće godine pokrene projekat koji će omogućiti bolju prezentaciju onoga što se proizvodi u Crnoj Gori, kako bi kod građana probudili tzv. ekonomski patroitizam, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon Biznis karavana u održanog u ponedjeljak u Budvi.

Nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem i privrednicima, Sekulić je kazala da se najčešća primjedba koja se tokom prethodnih 12 posjeta u okviru Karavana ticala upravo plasmana domaćih proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Ono što smo do sada čuli od privrednika jeste postojanje poteškoća u otkupu proizvoda koji se proizvode u Crnoj Gori, neinformisanost o tome šta se proizvodi u Crnoj Gori i poteškoće u naplati onoga što prodaju. Ukoliko imate dva ista proizvoda, od čega jedan proizveden u Crnoj Gori, a drugi uvezen, imajte osjećaja da kupite onaj crnogorski. To je nešto čime mi želimo da izađemo u susret onome što smo čuli na sastancima“, kazala je Sekulić.

Osim toga, izazovi koje smo, kako je dodala, mogli čuti tokom prethodnih posjeta i razgovora sa privrednicima su problemi u obezbjeđenju radne snage.

„Mi često čujemo da u Crnoj Gori imamo veliki broj nezaoposlenih, a sa druge strane, ono što takođe jako često čujemo, bez izuzetka, na svim sastancima sa privrednicima, jeste nedostatak ljudi koji bi radili u turizmu i u poljoprivredi. Tu poruku prenosimo kolegama zaduženim za rad i socijalno staranje i kolegama zaduženim za prosvjetu, kako bi bolje uskladili ono što su zahtjevi tržišta sa onim što mi objezbjeđujemo kroz politiku zapošljavanja i obrazovanja“, kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik Opštine Dragan Krapović kazao je da ovakvi sastanci dobra prilika da se prikupe pravi inputi za ono što su sadašnje i buduće strateške odluke vlasti.

„Mi, takođe, imamo nekih naših lokalnih inicijativa. Naravno, u budućnosti ćemo podići stepen koordinacije i saradnje sa Ministarstvom, prije svega, zato što je lokalna samouprava uvijek tu, kroz Sekretarijat za privredu, na terenu i da bude vezivni faktor u kominikaciji direktno između Ministarstva i privrednika“, kazao je Krapović.

On je podsjetio na značaj privrede u Budvi, pogotovo koji ima za državni budžet, s obzirom na činjenicu da je turizam glavna privredna grana u ovom gradu. U Budvi se, kako je dodao, obavlja više od polovine turustičkog prometa.

„Opština Budva će biti kredibilan i posvećen partner u realizaciju programa i budućih odluka koje ćemo, nadam se, zajedno kreirati i prezentovati“, kazao je Krapović.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Budve, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić i Plužine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top