Završen Biznis karavan na Cetinju | Ekonomist

Završen Biznis karavan na Cetinju

Programi podsticaja Ministarstva ekonomije, zajedno sa podsticajnim mjerama koje je donijela Prijestonica Cetinje, ohrabruju da u narednom periodu priverednici iz ovog grada mogu značajno lakše ući u neke od svojih biznis inicijativa, zaključeno je na današnjem sastanku koji su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović održali sa privrednicima u okviru Biznis karavana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, ministarka Sekulić je nakon sastanka kazala da veliki izazov sa kojim se susrijeću privrednici u prijestonici Cetinje je nedostatak radne snage, odnosno teškoće u pronalaženju zaposlenih sa teritorije prijestonice.

„Takođe, ono sa čim se suočavaju privrednici je neizvjesnost u poslovanju i načinu finansiranja. Razgovarali smo o tome kako naći rješenje za valorizaciju prostora bivše fabrike Obod i o tome kako država i Prijestonica mogu u tome da pomognu“, kazala je ministarka Sekulić.

Poruke sa današnjeg sastanka će, kako je kazala, Ministarstvo ekonomije prenijeti kolegama iz drugih resornih institucija, kako bi učinili sve da unaprijedimo administrativni ambijent i omogućimo privrdenicima iz Crne Gore da mogu uvoziti radnu snagu, jer je činjenica da je za određene kategorije teško doći do radne snage sa teriotirije Crne Gore, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Kada je riječ o programima podrške, nekoliko preduzeća sa teritorije prijestonice je već koristilo neke od programama i čuli smo da su imali pozitivna iskustva, da će se još preduzeća javiti. Konkretno, jedna kompanija sa Cetinja je u procesu evaluacije za Uredbu u podsticanju direktnih investicija“, kazala je ministarka i podsjetila da je klaster pršutara kroz jedan od programa bio podržan sa 7.000 eura, kao i da su tri firme sa Cetinje koje su u svoje poslovanje uključile međunarodne standarde dobile podršku od 14.000 eura.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je prijestonica Cetinje primjer dobre prakse kako treba stvarati konkurentan i podsticajni okvir za investicije.

„Mi smo to u prethodnom periodu uradili kroz donošenje seta podsticajnih mjera, a sve ovo što čujete da dolazi sa državnog nivoa značajno ohrabruje da u narednom periodu privrednici sa teritorije prijestonice mogu značajno lakše ući u neke od svojih biznis inicijativa“, kazao je Bogdanović.

On je kazao da je na današnjem sastanku bliže upoznao ministarku Sekulić sa aktuelnim projektima u prijestonici.

„Jedan od njih je prostor nekadašnje Košute koji se valorizuje, gdje očekujemo nova radna mjesta, kao i biznis inkubator koji će biti jedan novi logistički inovativni centar za razvoj MSP. Upravo podsticajne mjere koje nudi Vlada ohrabruju i buduće stanovnike biznis inkubatora“, kazao je Bogdanović.

Tema razgovora bio je, kako je dodao, i prostor Oboda, za koji je sačinjen Master plan razvoja.

„Sa nestrpljenjem očekujemo završetak stečajnog postupka, kako bismo zajedno sa Vladom osimislili način valorizacije ovog prostora, s obzirom na to da ima investitora koji se interesuju. Ali, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nije moguće pokrenuti bilo kakave sadržaje i očekujemo da ćemo u komunkacji sa stečajnim upravnikom to u najskorijem periodu riješiti“, kazao je Bogdanović.

Ministarstvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Cetinja, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top