Zavod za zapošljavanje poslodavcima nudi nove usluge | Ekonomist

Zavod za zapošljavanje poslodavcima nudi nove usluge

Zavod za zapošljavanje će u ovoj godini akcenat staviti na obilazak poslodavaca s ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im usluge posredovanja, ali i predstavi programe koje realizuje i aktuelne subvencije.

Programom rada Zavoda za ovu godinu predviđeno je da u fokusu budu mala i srednja preduzeća, koja najčešće nemaju službe za ljudske resurse, a djeluju na prostoru cijele države.

– Zavod će u ovoj godini prioritet dati poslodavcima koji su posljednjih godina zapošljavali najviše stranaca, s obzirom na to da se gro zapošljavanja obavlja u jeku ljetnje turističke sezone – navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ZZZ.

To je, kako su objasnili, ciljna grupa prema kojoj će Zavod imati konkretne aktivnosti – obilazak, anketiranje i upoznavanje poslodavaca sa benefitima ukoliko zaposle domaće radnike.

Iz ZZZ su kazali i da će tokom ove godine napori biti usmjereni na povećanje broja poslodavaca koji koriste njegove usluge.

Kvalitetan servis korisnicima, kako su dodali, obezbjeđivaće se putem oglašavanje slobodnih radnih mjesta, informisanja i posredovanja kod sezonskog zapošljavanja i posjete poslodavcima.

– Za ovu godinu planirano je i dalje širenje saradnje sa javnim i privatnim službama za zapošljavanje iz inostranstva na aktivnostima zapošljavanja crnogorskih građana u inostranstvu – navodi se u dokumentu.

Nastaviće se i informisanje građana o mogućnostima i načinima traženja posla u inostranstvu.

Iz Zavoda su kazali da sezonsko zapošljavanje sve značajnije utiče na ublažavanje problema nezaposlenosti, jer se u toku sezone na tim poslovima godišnje angažuje značajan broj nezaposlenih, između devet i deset hiljada.

– Zavod će intenzivirati aktivnosti u dijelu promocije te usluge kod poslodavaca, kako bi se povećao broj njihovih zahtjeva. U komunikaciji sa poslodavcima nastojaće se da se obezbijedi veći obim stimulisanja sezonske radne snage kako u fazi pripreme, tako i u direktnom radnom angažovanju, kada su u pitanju troškovi prevoza, sanitarni pregledi i smještajni uslovi – objasnili su iz Zavoda.

Poslodavcima će biti na raspolaganju brz i efikasan servis u prostorijama Zavoda, ali isto tako i kvalitetan servis svih savjetnika za rad sa poslodavcima, kroz formu mobilnih timova na terenu.

Budžetom za ovu godinu, u dijelu mjera i aktivnosti iz Akcionog plana koji sprovodi Zavod, opredijeljeno je 9,3 miliona eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top