Zaustavljen rast cijena mlijeka u svijetu | Ekonomist

Zaustavljen rast cijena mlijeka u svijetu

Prosječna cijena mlijeka i mliječnih proizvodu na aukcijskoj prodaji preko novozelandske platforme “GlobalDairyTrade” je pala, pritisnuta povećanim zalihama mlijeka u svijetu i smanjenom tražnjom iz Kine.

GlobalDairy indeks, koji prati kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda na polumjesečnim aukcijama, pao je 3,2%, na najniži nivo od novembra 2016. godine. Prosječna cijena mlijeka i mliječnih proizvoda iznosila je juče 3.474 US dolara po toni.

Cijena referentnog, punomasnog mlijeka u prahu pala je 3,8%, 2.574 USD/t, što je najniži nivo u 4 mjeseca, dok je obrano mlijeko u prahu pojeftinilo 3,7 odsto i trgovalo se za 3.189 dolara po toni.

Blagi rast cijene, 0,2%, zabilježio je maslac, na 4.598 US$/t, dok je laktoza poskupila 6,8%, na 966 dolara.

U odnosu na februar prošle godine, cijena punomasnog mleka u prahu je porasla 61 odsto.

Global Dairy Trade (GDT) je globalna platforma za trgovinu mlijekom i mliječnim proizvodima, koju je 2008. uspostavio novozelandski proizvođač Fonterra. Preko GDT trguje više od 600 ponuđača iz 90 zemalja širom Evrope, SAD, Indije, Australije i Novog Zelanda. Iako to nije u svijetu jedina platforma za trgovanje mlijekom, svakako je najznačajnija i u velikoj mjeri određuje kretanja na drugim svjetskim tržištima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top