Zatvaranje banaka Grčku je koštalo 3 milijarde evra

ATENA – Tronedjeljni prekid u radu grčkih banaka mogao bi koštati tu zemlju čak tri milijarde evra, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je danas najnovija studija.

Grčki dnevni list Katimerini je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpio štetu od 600 miliona evra, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odjeće, prenijela je agencija AFP.

Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas je juče izjavio da će banke u Grčkoj u ponedjeljak početi s radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji se može podići na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedjeljno za penzionere i nezaposlene bez kartica.

Udruženje grčkih izvoznika je saopštilo da je šteta koju je zbog prekida u radu banaka pretrpio izvoz jednaka 240 miliona evra, dok je Atenska trgovinska i industrijska komora (EBEAN) upozorila da je na carini blokirano oko 4.500 kontejnera sa sirovinama i gotovim proizvodima.

Komora je dodala i da su, zbog velikog zastoja u prometu čekovima, zamrznute finansijske transakcije u vrijednosti do šest milijardi evra.

izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top