Zatvara se najluksuzniji hotel na svijetu | Ekonomist

Zatvara se najluksuzniji hotel na svijetu

Legendarni njujorški hotel Waldorf Astoria zatvara se nakon 86 godina rada, pošto su novi kineski vlasnici odlučili da promijene izgled luksuznog zdanja kako bi postalo – isplativije.

Kroz zdanje na Park Aveniji u srcu Menhetna sa velelepnim predvorjem i luksuznim toaletima u stilu art decoa, od otvaranja 1931. do danas prodefilovala je cijela armija slavnih i moćnih iz čitavog svijeta, i iz svih društvenih sfera.

Nakon 86 godina, hotel s više od 1400 soba u kojem je izmišljena 24-časovna usluga po sobama, najveći na svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje.

Kineska osiguravajuća kompanija Anbang koja ga je otkupila od lanca Hilton 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće velike radove renoviranja od 1. marta koji bi trebalo da traju najmanje dvije godine.

Nije poznat zvanični plan, ali bi veliki dio hotela trebalo da se pretvori u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom prodavnica u prizemlju, prepuštajući hotelskom poslu samo mali dio.

Upisano od 1993. na listu spomenika obilježja grada poput Empire State Buildinga ili Brooklyn mosta, frontalna fasada nije u opasnosti. Ali, unutrašnjost nije zaštićena i neki brinu da će velika plesna dvorana ili ulazni mozaik zauvijek nestati, uprkos obećanjima Anbanga da će raditi zajedno s odgovornima za baštinu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top