Zašto su Danci srećni na poslu i šta to rade drugačije od drugih | Ekonomist

Zašto su Danci srećni na poslu i šta to rade drugačije od drugih

I dok je posao mnogim ljudima nužno zlo, većini Danaca predstavlja zadovoljstvo. Zašto je to tako?
Rezultati istraživanja, u kome su upoređivali poslodavce i zadovoljstvo njihovih zaposlenih širom svijeta, pokazali su da se najveći broj ljudi koji su zadovoljni svojim radnim mjestom nalazi u Danskoj.
Na pitanje zašto je to tako može da odgovori ovih 5 razloga.

Razumno radno vrijeme

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenog imaju niz negativnih posljedica, kako na zaposlene tako i na poslodavce. Poređenja radi, Amerikanci koji rade 1.790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na radnom mjestu provedu samo 1.540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu. I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspješnosti, Danci ih smatraju dokazom neefikasnosti i nedostatkom smisla za određivanje zadataka i vođenje posla.

Šef je odgovoran, ali nije “glavni”

U većini zapadnih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, situacija nije tako crno-bijela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvijek su dobrodošli sa svojim predlozima i idejama za unapređenje poslovanja.

Velikodušna primanja s berze

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem jer radnik nakon otkaza još dvije godine prima 90 odsto plate, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe i reorganizuje karijeru i život.

Ulaganje u zaposlene

Još u 19. vijeku, Danci su shvatili važnost obrazovanja u toku života, u koje neprestalno ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara i netvorkinga pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savjetovanja prilikom odabira studija.

Arbejdsglade

Danski jezik nema neke riječi koje označavaju određene pojmove. I dok japanski jezik za riječ posao koristi riječ karoši, što znači “umoran od posla”, Danci imaju riječ ‘arbejdsglade’ koja se prevodi u kontekstu “srećan na poslu”. Te riječi čine veliku razliku – kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega, prenose agencije.

 

 

Izvor Svte Novca

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top