Zašto SAD gomila ovoliko nafte ? | Ekonomist

Zašto SAD gomila ovoliko nafte ?

Cijene nafte su pale u Aziji, posle mješovitog izveštaja iz SAD koji je ukazao na povećanje rezervi, ali i na pad proizvodnje “crnog zlata”.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 45 centi, na 45,8 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” pala za 38 centi, na 50,12 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su prije dva dana znatno pale, pošto su loši podaci o prerađivačkoj aktivnosti u SAD i Kini ugrozili perspektive skoka tražnje u te dve države koje su najveći potrošači energenata na svijetu.

Izveštaj američkog ministarstva za energetiku je pokazao juče da su u nedjelji zaključno sa 28. avgustom zalihe komercijalne nafte porasle za 4,7 miliona barela na 455,4 miliona barela, što je blizu osmodecenijskog maksimuma. Takav skok zaliha je znatno veći od prognoziranog rasta analitičara od 900.000 barela.

Ipak, proizvodnja sirove nafte je pala za 119.000 barela na 9,22 miliona barela dnevno, dok su zalihe benzina smanjene za 300.000 na 214,2 miliona barela.

“Disbalans između globalne ponude i tražnje ostaje u fokusu, posle objavljivanja najnovijeg izveštaja o energentima u SAD”, izjavio je analitičar Sandžev Gupta.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top