Zašto raste cijena nafte? | Ekonomist

Zašto raste cijena nafte?

Posljednjih mjesec dana cijena nafte naglo raste. U trenutku pisanja analize, cijena barela WTI nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi 57,20 dolara što je čak 28 posto iznad cijene od prije mjesec dana, kada je barel koštao 44,45 dolara. Evo najvažnijih uzroka naglog porasta cijene.

Preveliki pad u drugoj polovini 2014. godine

Od jula 2014. do januara 2015. cijena WTI nafte je pala čak 59 posto (sa 107,00 na 44,00 dolara po barelu) što je jedan od najvećih padova u tako kratkom periodu u zadnjih desetak godina, pa i korekcija veća od uobičajene ne treba iznenaditi.

Stabilizacija kursa dolara

Kretanje cijene nafte je visoko povezano s kretanjem kursa američkog dolara – kada dolar jača, cijena nafte pada, a kada dolar slabi, cijena nafte raste. U posljednjih mjesec dana došlo je do privremenog slabljenja dolara što se odrazilo i na cijenu nafte.

Sukob u Jemenu

Budući da se na Bliskom istoku vadi većina svjetske nafte, bilo kakva nestabilnost može uzrokovati probleme u vađenju i distribuiranju nafte, pa događaji koji narušavaju stabilnost u regiji gotovo uvijek uzrokuju rast cijene nafte. Direktno uplitanje Saudijske Arabije u sukob u Jemenu nije izuzetak.

Sporiji rast zaliha u SAD-u

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da su zalihe nafte u SAD-u porasle samo za 1,3 miliona barela, a očekivao se porast od 4,1 milion barela. Rast zaliha niži od očekivanog ukazuje na veću potražnju i/ili nižu ponudu nafte što dugoročno može da dovede do rasta cijene.

Kakvo kretanje cijene nafte očekivati u budućnosti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno cijena nafte i dalje rasti, jer će zbog privrednog oporavka u Evropi i stabilnog rasta u ostatku svijeta potražnja rasti, a niska cijena će dodatno povećati potražnju za energijom. U idućih godinu do dvije dana vjerojatno se neće vratiti na 100 dolara po barelu, ali rast na 65 do 75 dolara ne treba da iznenadi.

Na očekivani rast cijene ukazuje i komentar Al-Naimi-a, saudijskog ministra za naftu koji je nedavno izjavio da je sadašnja niska cijena nafte privremena anomalija, te da će porasti sa sadašnjeg niva čim se usklade ponuda i potražnja na globalnom nivou.

Izvor :
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top