Zašto Njemci više ne vole evro? | Ekonomist

Zašto Njemci više ne vole evro?

Berlin — Prema anketi koju je sprovela Banka Škotske, više od polovine stanovnika Njemačke u prelasku na evro vidi više mana nego prednosti.

Približno 20 odsto Njemaca uopšte nije uvjereno u jedinstvenu evropsku valutu, pokazuje istraživanje.

Njemački list “Dojče virtšafts nahrihten“ piše da pojedini građani ekonomski najjače zemlje Evropske unije osjećaju nostalgiju prema njemačkim markama. Njemci još uvek kod kuće čuvaju 13 milijardi njemačkih maraka, dok svaki deseti građanin ne vjeruje bankama.

Rukovodilac Centra za njemačka istraživanja Evropskog instituta RAN Vladislav Belov u intervjuu za Sputnjik ističe da je evro nekoliko puta “začudio“ stanovnike Njemačke.

“Na primer, sam prelazak na jedinstvenu evropsku valutu bio je vezan za određen inflatorni skok. Takođe, potrošači ne mogu da budu zadovoljni time što je od 1999. do 2014. godine evro bitno devalvirao“, kaže Belov.

Prema njegovim riječima, Njemci osećaju nostalgiju prema markama i zbog troškova koje imaju u inostranstvu.

“Na primjer, do januara ove godine za jedan evro davali su jedan švajcarski franak i 20 centima. Sada su jedan evro i jedan franak skoro jednaki, što znači da je švajcarska roba znatno poskupila“, ističe on.

Belov podsjeća da stranka Alternativa za Njemačku, koja je formirana pre dvije godine, računa upravo na ta evroskeptična raspoloženja.

Stranka je, kako kaže, ušla u tri istočnonjemačka parlamenta, a ako sada uđe u parlament grada Bremena, to će značiti da ima šansu da se na jesen 2017. godine nađe u saveznom parlamentu.

Belov je rekao da će do oktobra mjeseca njemačka kancelarka Angela Merkel i njen zamjenik, ministar ekonomije i energetike Zigman Gabrijel, održati nekoliko sastanaka na kojima će učestvovati stručna lica, kako bi rukovodioci shvatili kako žive obični Njemci.

“Za Njemce je stabilnost valute svetinja“, zaključuje Belov.

 

Izvor: Sputnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top