Zašto je opasno voljeti svog šefa | Ekonomist

Zašto je opasno voljeti svog šefa

Loši šefovi nas mogu dovesti do ludila. Dobri šefovi su… Pa, sjajni! Odnose se prema nama sa poštovanjem, rade na unaprjeđivanju naših vještina, i pomažu nam da dostignemo naše ciljeve. Inspirišu nas i pomažu da se popravimo onda kada napravimo grešku. Zanimljivo je družiti se sa njima. Rijetkost je imati šefa na kojeg se možete ugledati.

Pa šta bi onda moglo poći po zlu ako imate sjajnog šefa?

Iskreno, mnogo toga može krenuti loše ako volite svojeg šefa. I ovdje se ne misli na onu vrstu ljubavi (koja je još veći problem). Mislim na onu zbog koje poslodavca stavljate na pijedestal.

Idealizovati šefa je veoma loša ideja a evo i zašto:

Prije svega, ovakva vrsta odnosa nabijena je jakim emocijama. A jake emocije, bilo dobre ili loše mogu da vam pomute rasuđivanje. Kada su u odnosu šef-radnik uključena i snažna osjećanja, mi ne možemo da sagledamo situacije realno, jer emocije blokiraju razum. To znači da greške koje poslodavac pravi ne možemo da vidimo jasno, i samim tim ne možemo ni da reagujemo. Ko od ovoga može da ima korist? Vi i vaš tim zasigurno ne, a ni vašem nadređenom ne pomažete.

Ovdje krivica ne leži samo na radniku. Većina lidera se trudi da se dopadne svojim podređenim. To nije dobro za biznis a nije ni sigurno. Ako vam je cilj da se svidite zaposlenima, kako ćete onda s njima obaviti teške razgovore? Ili ih otpustiti?

Osim toga, kada su šef i radnik u ovakvoj vrsti odnosa, ostali zaposleni su uglavnom izostavljeni. Kada se vi i vaš šef u nekoj vrsti posebnog odnosa, ostali će osjetiti da moraju da se takmiče sa vama. Pokušaće da dođu do načina da vas skinu sa pijedestala. A onda, kada do toga dođe, poslodavac će se distancirati od vas, a vi ćete biti žrtveno jagnje za sve greške koje su budu dešavale.

Najvažnije od svega, idealizovati moćnog lidera je veoma opasno. Dovoljno je prisjetiti se drugog svjetskog rata, nacizma i Adolfa Hitlera kojem su se svi divili.

Većina diktatura širom svijeta počiva na ovom principu. Istina, dug je put od kancelarije do svjetske pozornice, ali porivi kod ljudi uglavnom su isti. Onda kada narušite vašu etiku u korist voljenog šefa znajte da stremite pravo u problem.

Dakle, volite svog šefa? Nikakav problem. Ali, držite oči otvorene.

Izvor: hbr.org

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top