Zašto je Nike istinski gigant? | Ekonomist

Zašto je Nike istinski gigant?

Sinoćnjim mečevima počela je nova sezona popularne NBA lige. Ništa tu ne bi bilo čudno, da američki proizvođač sportske opreme nije potpisao osmogodišnji ugovor upravo sa najjačom košarkaškom ligom na svijetu, i to u iznosu od milijardu dollara.

Nedugo posle potpisivanja fenomenalnog ugovora, već dva puta se dogodilo da “Nike” dres pukne tokom utakmice.

Taj slučaj prvi put je viđen na pripremnom meču Los Anđelesa, kada je Tajler Enis ostao bez jedne cifre na leđima, dok je drugi put situacija ipak imala više odjeka. U pitanju je zvijezda NBA lige, Lebron Džejms, koji je u jednom momentu ostao bez dijela dresa između brojeva na leđima.

Ono što giganta razlikuje od ostalih kompanija jeste interna istraga koja je uslijedila na osnovu svega viđenog. Čelnici distributera sportske opreme će sprovesti radnje kako bi došli do zaključka, šta je zakazalo u kvalitetu i štampi dresova i brojeva na njima. Još veći podsticaj daje činjenica da je Lebron Džejms zaštitno lice Nike-a.

Na ovaj način, kompanija pokazuje snagu da se izbori sa problemima koji su se manifestovali, ali i odlučnost da jak i dugoročan ugovor u potpunosti opravda. Može se reći da je ovo pravi primjer “Customer care” politike na djelu.

Komentariši

Top