Zašto je Kina zabrinuta zbog bitcoina | Ekonomist

Zašto je Kina zabrinuta zbog bitcoina

Cijena najrasptrostranjenije digitalne valute bitcoina dostigla u prvim danima 2017. najviši iznos od 2013. godine, nakon čega je došlo do smirivanja i vraćanja na vrijednost koja je obiulježila drugu polovinu decembra usljed najave kineskih vlasti da bi mogla postati predmet istrage.

Povratak na vrijednost od oko 800 dolara bitcoin je zabilježio nakon što je zvanični Peking najavio da će otvoriti istragu o prometu bitcoina uslovljenog manipulacijama na kineskom tržištu, gdje postoje naznake pranja novca i neovlašćenih transakcija, navodi Reuters.

Narodna banka Kine poručila je u saopštenju da će 17. januara sprovesti nadzor u kompanijama koje trguju bitcoinom, sa ciljem da utvrdi da li za to posjeduju sve neophpodne licence, da li poštuju propise o sprečavanju pranja novca, kao i da li je došlo do manipulacija tržištem.

Dio javnosti tumači istragu u kontekstu da kineski ulagači dominiraju globalnom trgovinom bitcoinom, prilikom čega kineski regulator već neko vrijeme izražava zabrinutost zbog potencijalnog negativnog uticaja na kinesku nacionalnu valutu i smanjenje deviznih rezervi, koje bi uslijedilo kao posljedica spašavanja vrijednosti renmimbija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top