Zašto je funta na najnižem nivou od 2009. godine? | Ekonomist

Zašto je funta na najnižem nivou od 2009. godine?

Britanska funta već mjesecima neprestano slabi. Od aprila je u odnosu na euro izgubila preko 10% svoje vrijednosti.

Glavni razlog slabljenja britanske valute je strah investitora na finansijskim tržištima od negativnih posljedica Bregzita. Naime, pregovori Ujedinjenog Kraljevstva s EU o uslovima saradnje nakon napuštanja unije sporo napreduju pa postoji rizik od usporavanja rasta britanske ekonomije.

Ipak, nisu samo vijesti iz Britanije uzrok trenutnog kretanja kursa britanske funte u odnosu na euro. U istom trenutku kada stižu loše vijesti za funtu, pojavljuje se sve više dobrih vijesti za euro. Prije nekoliko dana predsjednik Vijeća guvernera Evropske centralne banke, Mario Dragi, održao je govor o monetarnoj politici na tradicionalnom godišnjem okupljalištu centralnih bankara u američkom gradu Džekson Holu. Tom prilikom uopšte nije izrazio zabrinutost po pitanju kretanja kursa eura, koji već mjesecima neprestano jača. Dio investitora na Forex tržištu je na osnovu toga zaključio da ECB ne vidi problem u naglom jačanju evropske valute, što može dovesti do nastavka njenog jačanja.

Hoće li funta nastaviti da slabi?

Funta je u odnosu na euro trenutno na neopravdano niskom nivou. Stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu je na najnižem nivou u posljednjih 40 godina, a stopa inflacije je najviša među razvijenim ekonomijama. Uz to, novi talas slabljenja funte će sigurno podstaći rast izvoza i doprineti dodatnom rastu stope inflacije, jer za Britance su svi proizvodi i usluge iz ostatka Evrope u posljednjih pet mjeseci poskupili za 10%.

U takvoj situaciji, samo je pitanje vremena kad će britanska centralna banka početi da podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. Guverner Banke Ekgleske, Mark Karni, u zadnjem obraćanju javnosti u nekoliko navrata je upozorio tržišta da će kamatne stope vjerovatno rasti prije i brže nego što investitiori trenutno očekuju, ali uprkos tome, iz nepoznatih razloga, funta je nastavila da slabi.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutno kretanje kursa britanske valute anomalija koja neće dugo trajati. Špekulanti koji su posljednjih mjeseci masovno prodavali funtu su trenutno u profitu i samo je pitanje vremena kad će početi da kapitalizuju svoju dobit. Pri tome će nužno morati da počnu da kupuju funtu, što bi trebalo dovesti do njenog jačanja. Uz to, prije ili kasnije će kritična masa učesnika na tržištu početi da kupuje funtu, što bi trebalo dovesti do dugotrajnijeg trenda jačanja britanske valute.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top