Zašto je 2017. dobra godina za euro? | Ekonomist

Zašto je 2017. dobra godina za euro?

Euro je dramatično ojačao tokom prvih osam mjeseci ove godine zbog neočekivano snažnog ekonomskog rasta u Evropi, smanjenja političkog rizika i slabosti u konkurentskim valutama.

Preokret je stvarno neočekivan: neki ekonomisti su imali prognoze da će euro oslabiti u toku 2017. godine, a pojedini su čak doveli u pitanje mogućnost opstanka ove valute.

“Ekonomski indikatori Eurozone su mnogo bolji nego što je prvobitno predviđeno ove godine, a vidjeli smo i ogromno smanjenje u percepciji političkog rizika”, rekao je Stephen Brown, iz Capital Economics-a, “U SAD-u se desilo suprotno.”

Evropska ekonomija je u toku 2017. godine rasla bržim tempom nego što su to predvidjeli ekonomisti.

Takođe, izgledno je da će rezultati nastaviti u ovom smjeru: Evropska komisija je ove godine unaprijedila prognozu ekonomskog rasta bloka na 1,7% u toku 2017. i 1,8% u toku 2018. godine.

Podaci objavljeni od strane Evropske komisije pokazuju da je ekonomsko povjerenje u regionu skočilo na rekordni nivo u poslednjih 10 godina. Kako mnogi ekonomisti tvrde, postoji mnogo indikacija da je ovo najbolja makroekonomska stopa koju je region vidio još od svjetske finansijske krize.

Investitori su započeli godinu u strahu od rastućeg euroskepticizma pod dejtsvom rezultata predsjedničkih izbora u SAD-u, kao i pod uticajem Brexit-a. Za sad, dešavanja su suprotna od njihovih očekivanja.

Euro je takođe je imao ‘pomoć’  svoja dva glavna rivala: dolara i funte.

Kombinacija geopolotičkih faktora i nedovoljnog ekonomskog rasta u SAD-u, dovela je do sve manje i manje atraktivnosti dolara. Euro je od januara ove godine porastao 13% u odnosu na američki dolar.

U međuvremenu, funta je pod pritiskom odluke Britanije da napusti EU.

Ova valuta je pala za 18% u odnosu na euro od referenduma u junu 2016. godine, uglavnom zbog neizvjesnosti oko budućeg odnosa Ujedinjenog Kraljevstva sa svojim najvećim trgovačkim partnerom.

Ipak, ekonomisti su oprezni u pogledu budućeg učinka eura, jer politički rizici Eurozone daleko od toga da su nestali.


 

Izvor: CNN Money

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top