Zašto dešavanja u Kini toliko potresaju svjetsku ekonomiju | Ekonomist

Zašto dešavanja u Kini toliko potresaju svjetsku ekonomiju

Prije četiri godine Blumberg je napravio istraživanje u kom su gotovo svi ispitanici predvidjeli da će se Kina suočiti s finansijskom krizom u narednih pet godina. Tada su analitičari i ulagači predvidjeli da će kriza imati posljedice za cijeli svijet.

To se i događa, poslednja dva mjeseca na svjetskim tržištima vlada neizvjesnost i neprestana korekcija, ali niko još sa sigurnošću ne može da tvrdi kolike će posljedice za svjetsku privredu imati promijenjen smjer vođenja kineske ekonomije.

Posljednji mjeseci dali su do znanja da će opreza i dalje biti, jer svaki potez kineske vlade utiče na svijet.

Kineska vlada planira ove godine privredni rast od oko sedam odsto, što je puno manje u odnosu na godine prije.

Kina kupuje osminu svjetskih potreba za naftom, polovinu iskopanih sirovina metala, trećinu svjetske proizvodnje pamuka, četvrtinu proizvodnje zlata. Koliko je Kina duboko integrisana u svjetsko tržište energenata i sirovina najbolje pokazuje pad cijene nafte i zatim nagli rast od 10 odsto u jednom danu na najmanji signal da se kineska ekonomija vraća na putanju ekonomskog rasta.

Kupovna moć i potrebe Kine za sirovinama toliko su velike da je njen uticaj na globalno kretanje cijena neizbježan.

Izvor: Večernji list
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top