Zašto bogati Kinezi izbjegavaju Rolls-Royce?

Posle niza godina u kojima je imao rast isporuka u Kini, Rolls-Royce je zabilježio pad prodaje na ovom automobilskom tržištu. Ipak, to se nije odgodilo zato što su bogati Kinezi naglo osiromašili već iz sasvim drugog razloga

download (1)Naime, kupci koji imaju dovoljno novca za Rolls-Royce postali su oprezni jer ne žele da skupocenim automobilom privuku na sebe pažnju poreskih organa.

“Situacija u Kini trenutno ne pogoduje prodaji modela marke Rolls-Royce. Novca ima dovoljno, međutim imućni ljudi ne žele da budu viđeni kako se voze naokolo u takvim automobilima”, objašnjava Peter Švarcenbauer iz BMW- a, koji je zadužen za britanski luksuzni brend.

On je dodao da je kompanija već prilagodila proizvodne planove padu tražnje u Kini od 15%.

Rolls-Royce nije jedina luksuzna automobilska marka čija prodaja je usporena na kineskom tržištu.

Audi, koji je u Kini broj 1 kada je riječ o luksuznim automobilskim markama, prvi put za poslednje dvije godine registrovao je pad prodaje na mjesečnom nivou. Međutim, u slučaju Audija uzrok pada pripisuje se štednji kineskih kupaca.

Rolls-Royce je naročito pogođen smanjenjem isporuka u Kini s obzirom da tamošnji kupci uglavnom naručuju automobile sa gomilom opcione opreme, koji se onda prodaju po znatno većim cijenama nego “standardni” modeli.

U prvom kvartalu 2015. ta kompanija je širom svijeta isporučila 781 automobil što je 13 odsto manje nego u prva tri mjeseca 2014. godine, kada je zabilježena i rekordna prodaja od 4.063 vozila za 12 mjeseci.

Izvor B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top