Zasijedao Odbor udruženja ICT

Odbor udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore Crne Gore razmotrio je na sjednici održanoj 24. marta 2015. pregled tržišta elektronskih komunikacija u našoj zemlji, Informaciju o poslovnom ambijentu u ICT sektoru, te Izvještaj o pripremi drugog izdanja brošure „Stanje i perspektive IT-a u Crnoj Gori”. Pred članovima Odbora bila je i Analiza rada Udruženja ICT u 2014. i predlog aktivnosti za 2015.godinu.

Prihodi sektora za elektronske komunikacije bilježe trend pada u odnosu na 2010. godinu. Prema podacima iz izvještaja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, koje je prezentovao predstavnik te institucije Darko Grgurović, ovi prihodi su 2013. godine iznosili 236.373.546 eura što je za 40 miliona niže nego 2010. Crnogorski Telekom, Telenor i Mtel ostvaruju oko 93% prihoda sektora. Šezdeset odsto od ukupnih prihoda je od mobilnih telekomunikacija, 19,7 je od fiksne telefonije, 14,8 odsto od internet usluga, 3,2 od prenosa podataka i 1,9 od kablovske televizije. Prema podacima, 95 odsto građana koristi mobilni telefon, s tim što je zabilježen pad broja onih koji imaju više od jedne SIM kartice. Broj ADSL priključaka je u stalnom rastu od 2005. (u 2014. je bilo 69.153 korisnika), ali se primjećuje zasićenost tržišta i supstitucija ove vrste konekcije optikom (postoji 38.080 priključaka i 10.714 aktivnih korisnika). Na sjednici se čula ocjena da su cijene internet saobraćaja i dalje visoke u odnosu na okruženje.

Odbor će Monstatu uputiti inicijativu za agregacijom podataka o tržištu ICT sektora koji su neophodni za planiranje poslovanja. Inicirano je uspostavljanje saradnje sa drugim poslovnim udruženjima u Crnoj Gori zarad sinergijskog uticaja na unapređenje poslovnog ambijenta u sektoru ICT.

Teme sjednica Odbora udruženja ICT će u 2015. godini biti podizanje konkurentnosti sektora, upoznavanje sa mogućnostima apliciranja u projektima EU, implementacija IT servisa u javnom sektoru Crne Gore, kreditna ponuda preduzećima u ICT sektoru, stručni i kadrovski potencijal IT sektora u funkciji razvoja Crne Gore, te razvoj ePoslovanja.

 

Izvor: Privredna komora

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top