Zarađuju na organima umrlih | Ekonomist

Zarađuju na organima umrlih

Američka kompanija obrće milione od prodaje djelova tijela umrlih koji su donirani nauci.

Rojters je objavio izvještaj na kome je radio godinu dana, a koji otrkiva da je američka kompanija Science Care Inc. prodavala organe, a da su tek neki djelovi tijela donirani u naučne svrhe, često bez znanja rođaka.

Prema američkom zakonu, izgleda je je sve savršeno legalno, piše agencija.

Godine 2008. Science Care je razvio plan za širenje na 55 stranica. Cilj je bio da maksimalizuje profit od prodaje ljudskih organa doniranih nauci.

Rojters piše da je kompanija pratila model Mekdonaldsa.

„Koristili su tu metodologiju da bez obzira gdje se nalazite, dobijete istu stvar. Tako dobijate iste organe bez obzira odakle ste“, rekao je Džon Kover, bivši direktor sporne kompanije, zadužen za kontrolu kvaliteta.

„Sve je u vezi s kvalitetom. Bilo da ste u Luzijani ili San Francisku, dobićete isti Big Mek“.

Samo što su, umjesto prodaje hamburgera, Science Care i vlasnici Džim Rodžers i njegova supruga Džozi pravili milione od ljudskih organa, prije nego što su kompaniju prošle godine prodali privatnom investitoru. Rodžers je izjavio da je kompaniju prodao da bi više vremena provodio s porodicom, ali da je ponosan na Science Care, po njegovim riječima, svjetskog lidera u doniranju tijela, čijom efikasnošću su smanjeni troškovi za istraživače,  a želje donora se poštuju i daje se značajan doprinos nauci.

Prihodi firme iznosili su 27 miliona dolara prošle godine, što uključuje i organizovanje medicinskih obuka, na kojim ljekari mogu da vježbaju na doniranim leševima.

Prema internet stranici kompanije ona je zapravo posrednik između donatora i medicinskih istraživača i naučnika. Takođe obećava kremaciju bez ikakvih troškova donatora ili njihovih porodica.

Donacija organa je strogo kontrolisana u SAD, ali prodaja organa i drugih djelova tijela za transplantaciju je protiv zakona.

Potpuno je drugačije kada se radi o doniranju organa preminulih.

Izgleda da ne krše zakon jer američki propisi ne zabranjuju da radite šta god želite sa leševima koji su donirani nauci.

Rojters navodi da donacijom tijela porodice uštede mnogo novca. Sahrana, uključujući troškove oko kovčega, spomenika i sl. može da košta porodicu od 7.000 dolara, dok se cijena za kremiranje, koje postaje sve popularnije, kreće od 1.000 dolara.

Kada se donira tijelo, kompanija preuzima sve troškove, a na primjer, za mozak navodno zarađuju 750 dolara, za stopalo 200, a za koljeno 450. Rođaci, ukoliko žele, preuzmu ostatak tijela, koji zatim kremiraju i stavljaju u urnu.


 

Izvor: Reuters/B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top