Zarada na akciji Applea u zadnjih šest godina čak 1090%! | Ekonomist

Zarada na akciji Applea u zadnjih šest godina čak 1090%!

Posljednjih godina akcije na razvijenim tržištima rasle su po izuzetno visokim stopama. Samo u posljednjih godinu dana američke akcije su u prosjeku porasle 16,9% a njemačke još i više ‑ u prosjeku 19,3%. Mnoge popularne akcije poput onih Facebooka i Applea rasle su i mnogo više od prosjeka.

Akcija Applea je u posljednjih godinu dana porasla čak 63%, a od dna dosegnutog u jeku finansijske krize (2008.) porasla je nevjerojatnih 1090% i trenutno se nalazi na rekordno visokom nivou. Cijena te akcije na platformama MTradinga momentalno iznosi 119,83 dolara.

Onaj ko je tada uložio 100.000 dolara u ove akcije sada je milioner, ali za ostvarivanje profita na stranim akcijama više nije potreban velik početni ulog. Sve više brokerskih kuća omogućuje trgovanje CFD-ovima na popularne akcije uz relativno mali ulog.

Uzroci rasta cijena

Cijena akcija Applea raste na temelju odličnih poslovnih rezultata u prethodnom kvartalu. Naime, u zadnja 3 mjeseca 2014. godine, Apple je prodao čak 74,5 miliona iPhoneova te tako ostvario prihode u iznosu od 74,6 milijardi dolara.

Čisti profit ostvaren u istom kvartalu iznosio je nevjerovatnih 18 milijardi dolara što je čak 38% više od profita ostvarenom u istom razdoblju prethodne godine.

Hoće li cijena i dalje rasti?

Budući da su za odličan rezultat u prethodnom periodu najzaslužniji novogodišnji praznici kad se mnogi odlučuju na kupovinu poklona, u tekućem kvartalu očekuje se pad prihoda, no kompanija će i dalje biti iznadprosječno profitabilna.

Analitičari MTradinga slažu se sa procjenama vodećih svjetskih banaka po kojima se očekuje nastavak rasta cijene akcija Applea i to na 130-135 dolara što je približno 10% iznad sadašnje cijene.

U međuvremenu je moguća privremena korekcija na kojoj se može zaraditi pomoću tzv. short sellinga koji omogućuje ostvarivanje profita pri padu cijene. Nakon privremene korekcije, cijena će vjerovatno nastaviti rasti pa korekciju – ukoliko do nje dođe – treba iskoristiti za povoljniju kupnju.

Analizu izradio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top