Zara profitirala | Ekonomist

Zara profitirala

Oporavak potrošnje u Španiji i toplo vrijeme širom Evrope pomogli su snažnom rastu prodaje španskog modnog giganta Inditeksa u prvoj polovini tekuće godine.

Inditeks, kao najveći svjetski proizvođač odjeće sa sjedištem u španskom gradu Korunji, saopštio je da su prihodi od prodaje u lokalnim valutama u šest nedjelja, zaključno sa 10. septembrom, uvećani za 16 odsto, izvještava agencija Rojters.

Kako je saopšteno, prodaja Inditeksa je u šest mjeseci zaključno sa julom ove godine porasla za 7,0 odsto na godišnjem nivou, jer su jeftina nafta i rast zapošljavanja u Španiji donijeli više novca u džepove kupaca tokom ljeta.

Neto profit Inditeksa je u prvoj polovini 2015. godine skočio za 26 odsto, na 1,17 milijardi evra, navodi Rojters.

S obzirom na to da je proizvodnja Inditeksa locirana blizu prodajnih mjesta, ova kompanija je u stanju da znatno brže od rivala prati promjenu tražnje.

Oko dvije trećine prihoda, Inditeks ostvaruje u Evropi, a samo Španija, čija se privreda postepeno oporavlja od duge krize, čini gotovo jednu petinu cjelokupne prodaje.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top