Zaprepašćujući jaz između bogatih i ostatka svijeta | Ekonomist

Zaprepašćujući jaz između bogatih i ostatka svijeta

Bogatstvo samo jednog procenta najbogatijih ljudi na svijetu, u 2016. godini će premašiti ostalih 99 procenata, izračunala je uoči neformalnog skupa u Davosu britanska neprofitna organizacija Oxfam.

“Razmjere globalne nejednakosti jednostavno su zaprepašćujuće i uprkos tome što odgovarajuća pitanja postaju sve važnija svjetska tema, jaz između bogatih i ostatka sveta naglo se produbljuje”, kazala je izvršna direktorka Oxfama Winnie Byanyima.

Udio najbogatijih jedan odsto stanovništva u ukupnom svjetskom bogatstvu skočio je sa 44 odsto u 2009. na 48 procenata u 2014. Do 2016. udio najbogatijih premašiće 50 odsto, navodi ta organizacija.

Od preostalih 52 odsto svjetskog bogatstva, gotovo je sve, odnosno čak 46 odsto, u rukama ostalih 20 procenata najbogatije populacije.

Time preostalih 80 procenata stanovništva ostaje samo 5,5 odsto bogatstva, odnosno u prosjeku 3.851 dolara po odrasloj osobi, navodi se u izvještaju.

Byanyima je ujedno kopredsjedavajuća Svjetskog ekonomskog foruma čije redovno godišnje okupljanje u Davosu počinje u sredu i traje do subote.

Uoči okupljanja u luksuznom švajcarskom zimovalištu pozvala je čelnike da krenu u bitku protiv “prikrivenih interesa koji stoje na putu pravednijem i prosperitetnijem svijetu”.

Iz Oxfama pozivaju države da suzbijaju poresku evaziju, poboljšavaju kvalitet javnih usluga, fokusiraju oporezivanje na kapital, a ne na rad i da, između ostalog, uvedu institut minimalnih plata kako bi osigurali pravedniju distribuciju bogatstva.

Na ovogodišnjem okupljanju u Davosu očekuje se rekordan broj učesnika, uključujući više od 300 šefova država i vlada, a sve izraženija nejednakost biće među glavnim temama rasprava, zajedno s globalnim krizama poput terorističkih prijetnji u Evropi i napetosti u odnosima s Rusijom.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top