Zaposleni koji osjećaju ljubav su mnogo produktivniji | Ekonomist

Zaposleni koji osjećaju ljubav su mnogo produktivniji

Ljubav nije riječ koja se često izgovori u kancelariji ili u konferencijskim salama. A opet, ima jak uticaj na rezultat na radnom mjestu. Što više ljubavi radnici osjete dok su na poslu, to će više biti angažovani. Ovdje je riječ o kolegijalnoj ljubavi koja je mnogo manjeg intenziteta od romantične. Kolegijalna ljubav je zasnovana na toplini, privrženosti i povezanosti, ali ne i na strasti.

U sprovedenoj studiji nazvanoj „What`s Love Got to Do With it?“ za 16 mjeseci ispitano je 185 zaposlenih, 108 pacijentata, 42 člana pacijentove porodice, u neprofitnoj zdravstvenoj ustanovi u Northeastu. Korišćenjem više metoda, istražen je uticaj emocionalne kulture na ispitanike. Rezultati ispitivanja su pokazali da je emocionalna kultura veoma važna kada je u pitanju blagostanje zaposlenog.

Zaposleni koji su osjetili da rade u toplom i brižljivom okruženju pokazali su veći stepen satisfakcije i timskog rada. Češće su dolazili na posao, a takvo okruženje pozitivno je uticalo i na njihovo zdravlje.

Iako se istraživanje sprovodilo u prijateljskim i kontrolisanim uslovima, ovi nalazi važe za sve djelatnosti. Sprovedeno je još jedno istraživanje na 3 201 zaposlenog u sedam razlitičitih industrijskih grana, od finansijskih usluga do proizvodnih, i rezultati su bili isti. Ljudi koji rade u okruženju u kojem osjećaju nježnost, brigu i saosjećanje jedan prema drugome, bili su zadovoljniji svojim poslom i davali su bolje rezultate.

Dakle, kako kolegijalna ljubav izgleda? Zamislite dvoje kolega koji rade skupa, ispoljavajući svaki dan brižljiv i pažljiv odnos jedan prema drugome i pokazujući brigu i saosjećanje onda kada stvari ne idu dobrim tokom. E sad zamislite okruženje koje ohrabruje takav odnos među kolegama .

Zasigurno, neće svaki menadžer okupljati tim svakog dana za grupni zagrljaj, niti je to potrebno da se radi. Postoji mnogo načina kako se može izgraditi emocionalna kultura kolegijalne ljubavi. Savjet preduzetnicima i liderima je da urade makar sljedeće tri stvari.

Prvo, proširite definiciju korporativne kulture. Umjesto da se stalno fokusirate na kognitivne vrijednosti poput timskog rada i inovacija, radite i na tome da zajedno sa zaposlenima njegujete i obogatite emocionalnu kulturu. Ona se može zasnivati i na drugim osjećanjima kao što su radost ili ponos.

Drugo, obratite pažnju na emocije koje pružate zaposlenima svakog dana. Vaše raspoloženje umnogome definiše kulturni obrazac vašeg tima.

I treće, razmotrite kako da politika kompanije njeguje veću naklonost, brigu, saosjećanje i nježnost među radnicima. U nekim kompanijama radnici sami pokreću dobrotvorne akcije za prikupljanje sredstava za kolege kojima je pomoć potrebna.

Ono što je najvažnije, oni topli osmjesi među kolegama, umirujući ton i empatija, koji se ponavljaju iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec pomažu da se stvori kultura u kompaniji koja obiluje ljubavlju, satisfakcijom, produktivnošću.

Izvor: hbr.org

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top