Zaokret na svjetskim berzama: paladijum skuplji od zlata

Zlato je sa vrha potražnje na berzama zbacio njegov sestrinski metal paladijum. Paladijum je uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala sa raširenom primjenom u privredi, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji.

Prema pokazateljima trgovanja metalima za neposrednu isporuku na londonskoj berzi, paladijum dostiže cijenu od 1.252 dolara za uncu, dok je cijena zlata 1.251 dolar za uncu, piše Novac.hr.

– Snabdijevanje paladijumom je vrlo ograničeno, tako da je za cjenovni odnos paladijuma i zlata važno koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda – rekao je konsultant londonskog Metal Fokusa Čirag Set.

Prema dostupnim podacima, tokom prošle godine iz rudnika u svijetu izvađeno je svega 208 tona paladijuma.

Budući da Rusija drži značajan dio svjetskog tržišta paladijumom (30 do 40 odsto globalne proizvodnje), rast cijena ovog plemenitog metala poslledica je i istrajnosti SAD-a u privrednim sankcijama Moskvi. Osim u autoidustriji, paladijum se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih metala, ali i u medicini za proizvodnju zubnih plombi i opreme za hirurgiju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top