Zanima li vas kolika je plata vaših kolega? | Ekonomist

Zanima li vas kolika je plata vaših kolega?

Iznos trenutne plate ili plata koju ste imali kod bivšeg poslodavca su povjerljive informacije, a u izuzetnim slučajevima i poslovna tajna. Da li bi zaposleni trebali da znaju plate svojih kolega provjerio je portal MojPosao u anketi sprovedenoj na više od 1000 ispitanika.

Većina učesnika ankete, njih 56%, smatra da bi zaposleni u kompaniji trebali da znaju plate svojih kolega. Ovi ispitanici su mišljenja da takva praksa smeta samo onima koji ‘neopravdano primaju velike plate’, ističu da ‘transparentnost osigurava takmičarski duh i fer igru i otklanja mogućnost podcjenjivanja struke, osobe i ličnosti’. Dodaju i da bi takva praksa smanjila razliku u platama između žena i muškaraca koji rade na istim radnim pozicijama, a sistem nagrađivanja tokom radnog odnosa bio bi pravedniji.

– Iz vlastitog iskustva mogu reći: ondje gdje su plate tajna, takođe su tajne i ovlašćenja i odgovornosti pojedinih radnika. Smatram da iznos plate (odnosno koeficijent za pojedino radno mjesto) treba biti poznata stvar. Poslodavci ne dijele dobre plate baš šakom i kapom i vjerujem da iza svake izvrsne plate stoji i razlog, kaže jedan ispitanik.

– Plate bi trebale da zavise od kvalifikacija, stečenog iskustva, složenosti posla i naravno rezultata rada, a to su sve podaci koji bi trebali biti transparentni i nema razloga za njihovo prikrivanje. Sve ostalo samo ukazuje da se plata dodjeljuje prema nekim drugim kriterijima i da je nekome u interesu da nešto sakrije, dodaje drugi ispitanik.

Da zaposleni ne bi trebali da znaju plate svojih kolega smatra 39% ispitanika. Ovi ispitanici uglavnom ističu da je plata ‘ugovor između poslodavca i radnika koji se ne tiče drugih radnika’ i da bi se među zaposlenima javila ljubomora ukoliko bi znali koliko su plaćene njihove kolege.

– Ne rade svi zaposleni jednako iako su na identičnim pozicijama”, smatra jedan od ispitanika dok drugi kaže da ‘svatko prodaje sebe za onoliko koliko zna’. “Što ne znaš te ne boli, zaključuje jedan od ispitanika.”

Treba li da se znaju plate svojih kolega ne umije da odgovori 5% ispitanika. Jedan od ovih ispitanika smatra da je u pitanju ‘mač s dvije oštrice’.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top