Zamagljena realnost i uspavana javnost | Ekonomist

Zamagljena realnost i uspavana javnost

“PREUSMJERAVANJE PAŽNJE – Pažnju javnosti preusmjeravati sa važnih  problema na manje važne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumijevanju svijeta” – Noam Čomski

Citirajući jednog od najznačajnijih intelektualaca današnjice i izvod iz njegovih 10 strategija manipulacije ljudima, otvaramo temu koja u proteklom periodu okupira pažnju naše javnosti.

Manipulišući činjenicama, najviše instance vlasti u Crnoj Gori skreću pažnju sa važnih odluka i problema koji se provlače bez jasne reakcije građana. Napadi na političke oponente, ali i sve one koji ne misle kao vladajuća garnitura, izazivaju svojevrsne medijske “dimne zavjese” koje zamagljuju istinski bitne teme za sve građane – ekonomiju, bezbjednost i budućnost. U situaciji koja poprima obrise borbe za opstanak, druga strana se, očekivano, peca na vješto bačenu udicu.

Neke od odluka koje su donešene u proteklom periodu su:

  • Od 1. januara očekuje nas povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto;
  • Povećanje akciza na cigarete, alkohol, ugalj, gaziranu vodu koja se zaslađuje;
  • Zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, uz prirodni odlazak sa radnog mjesta, što će uzrokovati da troje zaposlenih bude zamijenjeno jednim;
  • Plate u javnom sektoru biće smanjene 6 odsto (za sada);
  • Ukinute su naknade za majke sa troje i više djece;
  • Aktuelnoj poslanici i bivšoj ministarki, optuženoj za plagiranje naučnih radova, dodijeljena je uloga ambasadora u Rimu. (Očekuje se da nadležni sud donese odluku po ovom pitanju, ukoliko se ne dopusti da slučaj zastari i, pod spoljnim pritiscima, izbjegne preuzimanje odgovornosti. Ono što, međutim, moramo istaći je da, do donošenja odluke nadležne institucije, ovakve optužbe ozbiljno dovode pod sumnju akademsku čast i integritet, pa se prirodno nameće pitanje da li neko pod takvom hipotekom može da obavlja funkciju predstavljanja Crne Gore u inostranstvu);
  • Učlanjenje u NATO (Odluka je donesena u Skupštini, čime se, iako nije prekršen Ustav, narodu uskratila prilika da sam odluči da li želi da se nađe u toj vojnoj alijansi);
  • Potencijalno ukidanje dječijeg dodatka.

Legitimno pitanje će biti, šta je sljedeće?

Sve ove odluke donešene su u periodu tokom kojeg se u Crnoj Gori dešavaju  “čudne” stvari, kao što su slučajevi “Marović”, “oktobarski protesti”, “finansiranje iz Rusije”, kao i “državni udar”, “dvojno državljanstvo”, “finansiranje iz kriminalnih voda jedne političke stranke” i, najskorije, “pranje novca” i potencijalno hapšenje poslanika, što sve predstavlja trend sa jasnim ciljem, a to je skretanje pažnje.

Skretanje pažnje, oličeno kroz dobro poznatu maksimu da je napad najbolja odbrana, ima za cilj obračun sa neistomišljenicima, uz pomoć poluga moći. Ne želeći da ulazimo u politička razračunavanja, želimo, ipak, da ukažemo na činjenicu da se vlastima omogućava da krucijalne odluke, koje se tiču svih nas, uvedu na mala vrata, dok se jedni bore za opstanak, a drugi čitaju i prate, čekajući ishod.

Poštujući prezumpciju nevinosti, ne želimo unaprijed da osuđujemo bilo koga, pa ni Sanju Vlahović ili Nebojšu Medojevića, ali smo dužni da istaknemo dvije stvari.

Pozicija ambasadora od ključne je važnosti za međunarodno predstavljanje jedne države, pa je, najblaže rečeno, neprikladno na tu funkciju postavljati ličnost protiv koje su iznijete tako ozbiljne optužbe za koje se još uvijek ne zna ishod.

S druge strane, osuđujemo medijsku hajku koja se vodi protiv opozicionih grupacija i poslanika čije se hapšenje najavljuje i osjećamo dužnost da pozovemo na prestanak linča i poštovanje ljudskih prava. Sve dok se javnosti ne ponude zdravi i jasni dokazi, optuženima treba omogućiti da se brane sa slobode uz poštovanje njihovog prava na političku borbu. Dok god se pravda bude sprovodila selektivno, a ne podjednako za sve, obavezni smo da ukažemo na sve procese koji izazivaju određeni stepen sumnje u pravičnost i nepristrasnost. To podrazumijeva da se sve tri grane vlasti moraju osloboditi tereta prošlosti i preispitati, pored ostalog, mnoge štetne poslove iz kojih su jedni profitirali, dok građani i dalje plaćaju te cehove, greške ili krađu.

 


Napomena:

Portal Ekonomist se ograđuje od svih politički pristrasnih stavova. Kao medij koji za cilj ima podsticanje ekonomske svijesti građana Crne Gore i ukupnog razvoja, u obavezi smo da se kritički osvrnemo na sve diskutabilne odluke bilo koje vlasti, u cilju posvećivanja istinski bitnim pitanjima koja se tiču budućnosti i kvaliteta života svih nas.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top