Zalihe maslinovog ulja u Španiji na kritičnom nivou

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

“Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svjetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo”, navodi se u ocjeni hamburške istraživačke kompanije Ojl vorld, i dodaje da je toplo i suvo vrijeme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno “oboren”  da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju.

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Španije su prošle nedelje porasle pet odsto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo od aprila 2006. godine i gotovo blizu rekorda, saopštila je kompanija Ojl vorld.

“Prilično je zabrinjavajuće poskupljenje maslinovog ulja”, izjavio je šef londonske istraživačke kompanije Euromonitor internešnel, Lamin Lauznija.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra, “potonula” za preko 50 odsto, prema podacima madriskog Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje.

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet mjeseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi kompanija Ojl vorld.

Izvor tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top