Zakon o strancima ugrožava crnogorsku turističku sezonu | Ekonomist

Zakon o strancima ugrožava crnogorsku turističku sezonu

Podgorica — Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija poslodavaca traže odlaganje primjene Zakona o strancima, jer ugrožava turističku sezonu.

Na sjednici Odbora Privredne komore Crne Gore (PKCG), predstavnici ovih institucija najavili su da očekuju od nadležnih da nađu rješenje kako bi se sezona završila na pravi način.

“Tražimo s punim pravom da se ova biznis barijera zaustavi i u mirnoj atmosferi poslije sezone razmotri, kako se ne bi ugrozila privreda i ekonomija”, kazao je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Dragan Ivančević.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a ako kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu.

“Ako se ovako nastavi, svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon”, rekao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Ističući da je “bilo puno nekompetentnih komentara, jer i da postoji 600.000 ljudi profilisanih za turizam, i tada će trebati stranaca”, on je dodao da je prošle godine izdato 23.000 radnih dozvola, a od toga 4.000 u turizmu.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Direktorata za tržište rada i zapošljavanja u Ministarstva rada i socijalnog staranja Edine Dešić Perazić, zapošljavanje stranaca treba sagledavati kako sa stanovišta poslodavaca tako i sa aspekta nezaposlenih osoba kojima je zaposlenje uslov da riješe egzistencijalna pitanja.

“Ministarstvo će kroz neposrednu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje pratiti novi način zapošljavanja stranaca i dati punu podršku za primjenu ovih zakonskih rješenja. U slučaju promjena ponude i tražnje, Ministarstvo će pravovremeno reagovati kroz sistem kvota”, najavila je ona.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top